Nerkust: Vakbonden moeten één voorstel indienen

Marcellino Nerkust, president van de Fols.
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

25 April 2021 08:32

Voor mij lezen
loading foto
previous Marcellino Nerkust, president van de Fols. next


Marcellino Nerkust, president van de Federatie van Leerkrachten in Suriname (Fols), vindt dat de vakbeweging een gezamenlijk voorstel moeten indienen bij de regering over het Herstelplan. "Ik zie het betrekken van de vakbeweging als een kans om in het belang van de arbeidende klasse tot één voorstel te komen," zegt Nerkust in gesprek met Starnieuws. Hij stelt voor om een 'vakbondsplatform' in te stellen om de president te adviseren over de te nemen maatregelen.

Het gaat om de belastingschijven, aanpassing van salarissen, versterking van de koopkracht en andere maatregelen die de regering wil treffen zoals het stoppen van de subsidie aan de nutsbedrijven EBS en SWM. Deze maatregelen hebben gevolgen voor de werkende klasse. Daarnaast is het belangrijk om te komen tot goedkope internetverbinding om hiermee het onderwijs tegemoet te komen met het oog op E-learning. Ook de gepensioneerden kijken volgens Nerkust reikhalzend uit naar een verlichting van hun situatie.

Allereerst moet er één gezamenlijk voorstel komen dat efficiënter, effectiever en ook tijdbesparend is dan apart te praten met alle bonden. De verwerkers van de voorstellen hoeven dan niet de gedane voorstellen te ordenen en te kijken waar er overlappingen zijn. Hiermee winnen de vakbeweging en de regering tijd en kan sneller overgegaan worden tot uitvoering. "Als het in februari 2016 kon, toen de gesprekken werden gevoerd in het kader van de belastingcompensatie; zou het anno 2021 ook kunnen. Ik ben ervan overtuigd, dat de werkende klasse heel veel profijt hiervan zal hebben en het ook door haar gedragen zal worden, wanneer het komt tot één gezamenlijk plan van de vakbeweging", meent Nerkust.

De vakbondsleider is bang dat vanwege een grote barrière -de verdeeldheid in de vakbeweging- dat het niet zal lukken om met een gezamenlijk voorstel te komen. "De vraag is wie neemt het initiatief en zal het eensgezind gedragen worden? Scoren is nu niet belangrijk! Spoedig verlichting brengen in de situatie van de werkende klasse en nagaan hoe de fluctuatie  van de wisselkoers op de vrije markt kan worden beteugeld, waardoor de prijzen van goederen en tarieven niet steeds beïnvloed worden, moet de hoofdissue zijn," stelt de Fols-voorzitter. Er moet snel actie worden ondernomen omdat de werkers niet rondkomen met hun salaris, benadrukt Nerkust.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel