Stap terug in vaccinatiecampagne

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 April 2021 08:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het gaat even niet goed met de nationale vaccinatie tegen Covid-19. Na een stroeve start op 23 februari kwam het vaccineren kort daarna met meer dan duizend vaccinaties per dag aardig op stoom. Nu is de campagne weer op een laag pitje. Een belangrijke reden dat er minder gevaccineerd wordt, is dat het aantal vaccins, dat in voorraad is, zoveel mogelijk wordt gereserveerd voor mensen die hun tweede prik moeten krijgen. Gewacht wordt op nieuwe voorraden uit het buitenland om de vaccinatie weer volop ter hand te nemen.

Het aantal mensen dat zich meldde voor vaccinatie is drastisch teruggelopen en wel tot slechts rond de tweehonderd per dag bij de priklocaties van ziekenhuizen, BOG, RGD-poliklinieken, Psychatrisch Centrum Suriname (PCS) en de Medische Zending. De coördinator van het Nationaal Vaccinatieteam, Naomie Chan-Imanuel, zegt dat er minder Covid-19-prikken gegeven worden, ook omdat het ziekenhuispersoneel nodig is om weer de totale Covid-19-zorg te kunnen bieden in de ziekenhuizen. "Het vaccineren is belangrijk willen we ooit terug naar een nieuwe normaal met minder lockdowns en strenge maatregelen. Bovendien is het je niet laten vaccineren beduidend kwalijker dan dat wél te laten doen. Met een vaccin ben je veel beter beschermd, word je minder heftig ziek als je toch besmet raakt en ben je ook minder besmettelijk."

Hennah Draaibaar van The Back Lot, de organisatie die de voorlichting verzorgt van de Covid-19-vaccinatiecampagne, zegt dat er moet worden gekeken naar het beschikbare aantal vaccins op dit moment. "We kunnen de mensen niet oproepen als er geen vaccins zijn. We wachten op de nieuwe partij." The Back Lot houdt zich tot die tijd hoofdzakelijk bezig met informeren in plaats van actief mensen in de gemeenschappen aan te zetten zich te laten inenten.

Chan-Imanuel: "Er kan niet lukraak gevaccineerd worden. Van de 75.000 doses die Suriname tot nu toe kreeg, zijn er nog 2.500 over. Er moet rekening gehouden worden met de tweede prik om volledige bescherming te bieden tegen het coronavirus." Bovendien mag er slechts één dosis aangebroken worden voor het aantal mensen dat aanwezig is en ook daadwerkelijk geprikt kunnen worden, anders blijft men met aangebroken flacons zitten. "Het vaccin zien we als zeer kostbaar goud. We proberen het maximale eruit te halen. Als er zich te weinig mensen op een priklocatie aanmelden, worden ze doorverwezen naar BOG. Daar komen in de regel meer mensen en kunnen alle flacons voor die dag worden ingezet."

Er wordt volgens haar rekening gehouden met de doelgroep die zich kan aanmelden voor een Covid-19-vaccin: zestigplussers en mensen tussen de veertig en zestig jaar met onderliggende aandoeningen. De coördinator zegt dat er afspraken gemaakt zijn voor nieuwe doses vaccins via het Covax Facility Program. Maar vanwege de geringe beschikbaarheid van vaccins wereldwijd, is het nogn iet duidelijk wanneer er nieuwe zendingen komen. Met het Africa Medical Supplies Platform wordt onderhandeld voor levering. "Willen we de pandemie onder controle krijgen en terug naar ons normale leven met minder strenge maatregelen, zal het vaccin de enige oplossing zijn", meent Chan-Imanuel.

Zeker nu met de in Suriname heersende Braziliaanse variant die agressiever is, kan niet gewacht worden met het nemen van het vaccin. Manager van de ambulante zorg van het PCS, Romeo Soekhai, ziet eveneens een terugloop van 301 mensen op één dag in het begin naar slechts tientallen sinds de negatieve berichtgevingen over het AstraZeneca-vaccin in de media. Om het vertrouwen terug te krijgen, moeten de mensen zich meer laten informeren, zodat ze een beter beeld kunnen krijgen van de situatie. Berichten op Facebook geven niet altijd de juiste informatie, zegt Soekhai. "Maar de mensen die wel komen zijn overwegend positief, goed voorbereid en staan open voor het vaccin." Ook Hubert Prajasemitro is positief. "Het vaccin is wel snel gemaakt binnen een jaar, dus wekt het wel wat twijfel. Maar het is toch veiliger om het te nemen dan het niet te laten doen, denk ik."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel