Saya: “Wij willen ook een Haïtiaanse politieke partij oprichten”

Jean Mixon (Saya) van Stichting Team Haïti. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

25 April 2021 08:07

Voor mij lezen

“Haïtianen moeten verder groeien en ontwikkeld worden in Suriname. Dat is wat wij willen. Het ligt ook in de bedoeling om een Haïtiaanse politieke partij op te richten in Suriname. Dat is de reden waarom ik ook de Haïtianen ondersteun,” zei Jean Mixon, meer bekend als Saya, tijdens een persconferentie.

In Suriname hebben volgens hem alle bevolkingsgroepen een eigen partij, waarom zouden de Haïtianen niet een kunnen oprichten, merkte de voorzitter van ‘Team Haïti’ op. “ABOP ab’ wan partij, PL ab’ wan partij en de partij waarin ik nu ben de VHP is ook een politieke partij. Fu san ede den Haïtiaan no mag abi wan partij tu,” haalde de ondernemer aan.

Hij deelde mee dat duizenden Haïtianen hun stem hebben uitgebracht op verschillende politieke partijen, zoals de VHP, bij de verkiezingen van vorig jaar. Het moet volgens hem dan mogelijk zijn om te kiezen voor een eigen partij. Dat is ook een van de redenen waarom hij graag heeft dat meer Haïtianen naar Suriname komen.

“Niemand heeft moeite met de komst van Hollanders, Cubanen, Venezolanen, Brazilianen en Dominicanen naar Suriname, terwijl er groepen dagelijks in groten getale naar Suriname afreizen. No wan sma no lever kritiek tap’ den sma disi, maar den lever kritiek tap’ Haïtiaan en dat na discriminatie,” benadrukte hij.

Volgens schatting van Saya zijn er nu al meer dan 10.000 Haïtianen in Suriname en dat zou al genoeg zijn voor een parlementszetel. De Haïtianen hebben een andere manier van hulp nodig en die hulp bied ik ze aan, zegt hij. Saya vindt dat ze ook via de politiek hulp moeten krijgen. “Haïtianen kunnen niet rechtstreeks naar het Kabinet van de President en de vicepresident om te gaan praten over hun noden zoals andere bevolkingsgroepen. Er moet daarom iemand zijn die dat voor ze kan doen,” vindt Saya.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel