COLUMN: Rode kaart

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

21 April 2021 14:00

Voor mij lezen

Een batterij aan deskundigen. Chan laat geen gelegenheid voorbijgaan of onbenut om ons te laten weten dat hij bij het nemen van beslissingen niet over één nacht ijs gaat. Hij laat zich grondig adviseren en als final check heb je nog Mel – the gatekeeper – die het juridische goed in de vingers heeft. En toch heeft die batterij aan deskundigheid niet kunnen voorkomen dat weer werd geblunderd met het eigenlijk doodgeboren New Surfin. In DNA klapt hij de geachte leden ook geregeld om de oren met zijn deskundigen.

Met al hun deskundigheid hadden de topadviseurs niet in de gaten dat een inschrijving in het handelsregister doorhalen niet simpelweg gebeurt door met een goedkope Papermate-pen te gaan zitten krabben in het handelsregister. De Kamer van Koophandel en Fabrieken had geen andere keus dan een voor regering en coalitie gênante publieke bolwassing te lanceren en correctie van het parlement te eisen die door de president en Asis aan desinformatie in De Nationale Assemblee werd gedebiteerd.

Via het College werd de samenleving voorgehouden dat de juiste procedure was ingezet om de doorhaling te effectueren. Niets blijkt minder waar en bestaat die New Surfin-leleku nog steeds zoals door een aantal assembleeleden was aangegeven. In haar doodstrijd blijkt New Surfin nog een molensteen van de regering. De oprichting was faya en ook de begrafenis van de NV is rommelig. Je krijgt allicht de indruk dat niets dat de regering aanpakt zonder morsen plaatsvindt.

Dan is er ook nog die toestand waarop het Surinaamse gezegde "fowru no abi watra fu dringi ma a'e gi doksi fu was' futu" zeker van toepassing is. Het straatarme Haïti dat via Saya Airways in de vorm van arbeidskrachten ontwikkelingshulp geeft aan Suriname. Ook hier heeft de batterij aan deskundigen van Chan - en daaronder zullen ook veiligheidsexperts zitten - het grandioos laten afweten. Eigenlijk verdient Chan, zelf geen kleine jongen op gebied van veiligheid, een rode kaart. Dat ding stinkt een uur in de wind en toch kreeg hij er geen lucht van?

Het is trouwens niet de eerste keer dat er weer gedoe is met de komst van Haïtianen naar Suriname. In 2016 werd de mogelijkheid voor deze groep om op een toeristenkaart naar Suriname te reizen geschrapt en werd de visumplicht voor hen weer geïntroduceerd, omdat er toen al geluiden over mensensmokkel hardnekkiger werden en Frankrijk aan de bel trok. De naam van een coalitieparlementariër werd in de wandelgangen genoemd als één van de facilitators van de Haïti-lijn. Het verbaast me daarom dat de NDP nu quasi bezorgd reageert terwijl in 2016 uit die hoek geen enkel geluid kwam over wat toen gebeurde. Daarom verdient de NDP in deze ook een rode kaart.

ivancairo@yahoo.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel