COMMENTAAR: Haïti-vluchten

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

21 April 2021 12:00

Voor mij lezen

PRESIDENT SANTOKHI HEEFT opdracht gegeven vluchten uit Haïti voorlopig stop te zetten. Er is onduidelijkheid rond vervoer van grote groepen van daaruit naar Suriname. De Haïtiaan Mixon Jean, ook genoemd Saya is een autohandelaar die via Stichting Team Haïti zijn landgenoten helpt een beter bestaan op te bouwen. Hij vindt het niet prettig in verband te worden gebracht met mensensmokkel. De regering heeft een commissie ingesteld die onderzoek moet doen naar de ware toedracht van de massale vlucht naar Suriname.

Wie er allemaal achter deze kwestie schuilgaan, moet nog blijken. De regering stelt dat de omstandigheden waaronder Haïtiaanse burgers naar Suriname komen en verblijven en vervolgens doorreizen naar omliggende landen, gegronde redenen opleveren om de visaverstrekking, het transport en verblijf te stoppen. Alle omstandigheden zijn gemonitord. Waar er rook is, is er vuur. Een andere stelligheid is dat de overheid constateert dat de mensen het land zijn binnengekomen zonder dat de paspoorten zijn afgestempeld.

Uit het in te stellen onderzoek moet ook blijken van welke mazen gebruik is gemaakt om het grootscheepse transport mogelijk te maken. Opvallend is dat daarbij administratieve manco's aan het licht zijn gekomen en zelfs bij het binnenkomen van de passagiers niet goed wordt opgelet of legitieme papieren worden overgelegd. Want het is nogal wat dat Covid-19-testen zijn vervalst. En wel in een periode waarin juist alertheid nodig is in Suriname om een eventuele derde golf van de pandemie buiten de deur te houden.

Lijndiensten zijn stopgezet maar opvallend genoegd zijn chartervluchten toegestaan ook naar landen die de coronacrisis niet onder controle hebben. In Suriname laait de pandemie de afgelopen weken weer op en wordt gevreesd voor een explosieve uitbraak. Hoe kan de regering dan hebben toegestaan dat de chartervluchten zijn uitgevoerd? Bovendien is de situatie in Haïti roerig en de pandemie in dat land niet onder controle.

De onderzoerkscommissie moet de onderste steen boven krijgen. Daartoe moeten onder andere luchtvaartmaatschappijen, reisagenten, personen belast met de chartervluchten en de douane op de luchthaven flink aan de tand worden gevoeld. Hopelijk zijn de leden van de commissie gescreend aangezien de slagkracht en pakkans kleiner wordt indien personen van het mogelijke 'netwerk' kans zien door te dringen tot overheidsinstituten.

De opmerking van minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme dat hij contact zal maken met de Haïtiaanse autoriteiten om na te gaan of de chartervluchten in verband staan met mensenhandel of smokkel, verdient geen schoonheidsprijs. Hij verwacht toch niet dat dit van Haïtiaanse kant zal worden toegegeven?.-.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel