Medicinale plantenindustrie Suriname ontwikkelen tot exportproduct

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

20 April 2021 05:50

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Suriname loopt jaarlijks twee miljard US dollar mis aan inkomsten, doordat de medicinale plantenindustrie niet goed is ontwikkeld. Omdat het land nu meer dan ooit dringend deviezen nodig heeft, is voor Angela Grant de tijd aangebroken om de informele medicinale plantensector in Suriname op een legale manier te ontwikkelen.

"Alle respondenten betitelen de natuurlijke medicinale planten als waardevol tot zeer waardevol en dat het tot ontwikkeling moet komen", zegt Grant. Voor haar masterstudie aan de Faculteit der Maatschappijwetenschappen van de Anton de Kom Universiteit heeft ze onderzoek gedaan om te komen tot een volwaardige plantenindustrie in Suriname. Daarbij is ze nagegaan hoe de publieke sector (overheid, De Nationale Assemblee, Consumentenbond, Rekenkamer, Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname) erover denkt om deze industrie op te zetten.

Hoewel de formele sector (detailhandelbedrijven) de informele al ondersteunt in de verkoop van deze producten, vindt Grant dat er eerst regulering en inventarisatie moet plaatsvinden van "mensen die deze planten gebruiken om de middelen te maken tot supplementen, medicijnen en nog meer". Want, zegt ze, zonder inventarisatie kan je niet naar de overheid gaan om de wet in traditionele natuurgenezing goed gekeurd te krijgen. De stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondreman (SAGK) heeft vorig jaar een conceptwet ingediend. Haar onderzoek is als ondersteuning daarvan. Het onderzoek heeft ze ook aan De Nationale Assemblee aangeboden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel