Korpschef Prade: Politie heeft geen intentie om personen dood te schieten

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

“De politie heeft niet de intentie om personen dood te schieten. De instructies zijn duidelijk, als je je wil onttrekken aan de aanhouding, terwijl je je schuldig hebt gemaakt aan ernstige strafbare feiten, is de politie verplicht om hard op te treden. De politie zal nooit schieten zonder eerst waarschuwingsschoten te hebben gelost,” zegt korpschef Roberto Prade in gesprek met Suriname Herald.

De korpschef heeft gereageerd op vragen in verband met het politieoptreden tegenover criminelen eerder deze week. “Als er geen gehoor daaraan wordt gegeven zal er anders worden opgetreden. Elke dode is er een teveel, maar de politie gaat er niet op uit om mensen dood te schieten,” benadrukt de politietopper.

“Als de situatie zich voordoet en de manschappen zichzelf moeten verdedigen, dan heeft de politie geen andere keus. Eenieder die zich aangevallen voelt of aangevallen wordt heeft de neiging om zich te verdedigen. De politie gaat nooit zonder meer schieten op iemand. We hebben geen Amerikaanse toestanden in Suriname,” merkt de politietopman op.

Als de politie meermalen heeft opgetreden en twee of drie keren heeft geschoten waarbij personen dodelijk zijn geraakt, is dat geen ramp voor de korpschef. Vuurwapengeweld hoort bij een optreden, er kan onmogelijk gezegd worden dat de politie opzettelijk is geweest, zegt Prade.

Elke dag worden er personen aangehouden, dan zou er elke dag een dode zijn maar dat is niet het geval. Dit is een op zovelen, stelt hij. De toppolitiefunctionaris vindt het erg, dat onschuldige burgers beroofd en mishandeld worden door de criminelen. Het komt niet zo vaak voor dat verdachten worden doodgeschoten. “Deze criminelen zorgen voor onrust in de samenleving, mensen worden gekleineerd en dat is geen gepaste wijze. Deze mensen hebben niets met je gedaan, dan mishandel je ze op een wijze die niet correct is,” stelt de korpschef.

De politie heeft de afgelopen week een aantal criminelen in de kraag gevat, waarbij hardhandig is opgetreden met dodelijke afloop. Op 11 april is een verdachte na een roofoverval op een vrouwelijke taxichauffeur te Powakka door de politie gedood. De man zou met drie kompanen zijn opgemerkt door leden van het Regio Bijstandsteam Paramaribo.

De politie heeft de gestolen zwarte auto van de taxichauffeur gesignaleerd en wilde overgaan tot aanhouding. Het moment dat de agenten de inzittenden wilden aanhouden heeft een van de verdachten het vuur geopend op de wetsdienaren. Hij haalde een vuurwapen tevoorschijn. De verdachte overleed ter plekke aan de opgelopen schotverwondingen, terwijl de anderen in de boeien werden geslagen.

Op 13 april is de 34-jarige Athur Anose aan de Martin Luther Kingweg door de politie doodgeschoten. Anose werd verdacht van diefstal door middel van geweldpleging in vereniging, meermalen gepleegd.

Simone Awanna

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait