Vader Anose: “Mi ben bar’ en, mi ben taigi en dat’ a b’o dede”

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

“Munde san psa mi taigi a boi dat’ a b’o dede. Dinsdag m’manten mi kar’ en mek’ a tyar’ mi go na wan presi fu bai wan dresi, a boi weiger. A taigi mi later te a kon,” zegt Theodorus Anose, vader van de doodgeschoten 34-jarige Arthur Anose, meer bekend als ‘Trio’ in gesprek met Suriname Herald. Anose is dinsdag dodelijk geraakt door een politiekogel, na een inbraak in een woning aan de Gobajolaan.

De vader, een gepensioneerde van de Geologische Mijnbouwdienst, woont al jaren alleen met zijn zoon aan de Livornoweg en betreurt wat zich heeft voorgedaan. Hij geeft aan, dat zijn zoon hem vaker grootspraak gaf en niet naar hem wilde luisteren. Volgens vader Anose heeft hij op allerlei manieren geprobeerd om zijn zoon af te houden van het criminele pad.

“Zijn moeder en ik gingen uit elkaar en ze liet de kinderen voor mij achter. Al zijn zussen hebben een goede baan en de school ook afgerond. Alleen deze jongen, die de enige zoon was van zijn moeder, wilde zijn best niet doen op school. Ik moest vaak naar school, omdat hij allerlei vervelende dingen deed.”

“Vanaf a lib’ a skoro, a boi disi nooit no go na wroko. Mi no kan taigi yu soort bedrijf a boi dis’ wroko. ‘Tri’ no ben wan arki mi. Mi bar’ mi boi ‘Tri’, dat a no e waka bun en a be wraak tap’ mi, maar luku san psa now. Alla dey mati e bel en, constant a boi be kis’ telefoon en dat no kan,” merkt de vader op die hoestend vertelt over het leven van zijn zoon. Hij zat samen met zijn dochter Lilian Sampake en een oudere neef op het balkon.

“Mi na wan tranga wrokoman en mi sorgu dat’ mi pot’ mi pikin na skoro. Te wan sani psa, dan alla sma e tak’ san den wani ma a no dat’ mi ben wani mi boi dede so wan fasi. Mi waarskow a boi fu a no go furu sma en broko sani moro. Fa a boi dede a neti, den man kon furu mi kruiwagi nanga tu paki smenti dya tap a dyari,” zegt de vader.

Zus Sampake, die erbij zat tijdens het gesprek, vertelt dat zij afgelopen zondag voor het laatst telefonisch had gesproken met haar broertje. Zij vindt het erg, dat het op deze manier is afgelopen met hem. Hij zou zondagmiddag nog even langskomen bij mij, maar hij is niet meer geweest totdat ik dit bericht kreeg.

“Niemand wil dat zijn familie op deze wijze doodgaat. Niemand weet hoe we ons hebben ingezet. De dingen die mensen schrijven op Facebook, zijn niet goed. Den e big up KPS, want ze zijn blij dat KPS kir’ sma, maar den no mus’ fergiti dat den ooktu ab’ famiri.”

Dingen worden geplaatst zonder rekening te houden met de familie, alla sma ab’ wan takru famiri. Awinsi mi brada furu, hij blijft een mens, zegt ze. Op Facebook is iedereen goed, eenieder die wat kan zeggen, zegt wat. Agenten worden niet opgeleid om dood te schieten, maar om mensen op te pakken en op te sluiten,” haalt de zus aan.

Korpschef Roberto Prade, geeft aan dat deze criminelen voor leed zorgen in de samenleving. De politie lost altijd waarschuwingsschoten voordat zij overgaan tot het gericht schieten. Bij een politieoptreden hoort een vuurwapen erbij. Politiemannen worden niet opgeleid om dood te schieten, maar het hangt af van de situatie. Bij het gebruikmaken van het vuurwapen worden er altijd rapporten opgemaakt en waar er onrechtmatig is gehandeld volgt er een onderzoek, aldus de politietopman.

Het lichaam van Anose is in beslag genomen en nog niet afgestaan aan de familie.

Simone Awanna

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait