PAHO-directeur: “vaccins alleen kunnen COVID-golf niet stoppen”

PAHO-directeur Carissa Etienne. Foto: MercoPress
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

15 April 2021 21:54

Voor mij lezen

In de Amerika’s zijn meer dan 1,3 miljoen nieuwe COVID-19-gevallen geregistreerd, terwijl bijna 36.000 binnen één week aan de ziekte overlijden. Met de waarschuwing, dat de levering van COVID-19-vaccins aan de Amerika’s is vertraagd, drong Carissa Etiënne, directeur van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO), er bij de landen op aan om een ‘alomvattende strategie’ te hanteren, die niet alleen vaccinatie-, maar ook volksgezondheidsmaatregelen inhoudt om de stijgende pandemie te beteugelen.

“Ik kan dit niet genoeg benadrukken; voor de meeste landen zullen vaccins deze golf van de pandemie niet stoppen”, zei Etienne tijdens haar wekelijkse media-briefing. “Er is gewoon niet genoeg beschikbaar om iedereen in de landen met het grootste risico te beschermen. Daarom moeten we de transmissie op alle mogelijke manieren stoppen met de instrumenten die wij wel beschikbaar hebben. Dit vereist alomvattende strategieën om zowel het beschikbaar komen van vaccins te versnellen als het virus onder controle te houden met behulp van bewezen volksgezondheidsmaatregelen,” voegde ze eraan toe. Ze verwees naar het dragen van maskers, sociale afstand nemen en handhygiëne.

Meer dan 3 miljoen doses afgeleverd
Sinds maart heeft het Revolving Fund van PAHO meegeholpen aan de levering van meer dan 3 miljoen doses door COVAX verkregen vaccins aan 28 landen. Het Revolving Fund onderhandelt, koopt en regelt de logistiek voor verzending van vaccins naar de 36 aan COVAX deelnemende landen. Tot dusver zijn in de Amerika’s meer dan 247 miljoen COVID-19-vaccins toegediend, onder meer via overeenkomsten die landen individueel met vaccinproducenten hebben gesloten.

“Maar in de afgelopen weken hebben beperkingen voor producenten van COVAX-vaccins de leveringen vertraagd en verwacht wordt, dat de leveringen de komende weken niet normaliseren. In de tussentijd kunnen we niet rekenen op de vaccins om de overdracht te beheersen,” zei de PAHO-directeur.

“PAHO is vastbesloten om met de lidstaten samen te werken om meer vaccindoses voor onze regio te verkrijgen zodra deze beschikbaar zijn, als aanvulling op wat landen al hebben gekocht via bilaterale deals en via de COVAX-faciliteit,” zei ze. “We zullen bij elke stap aanwezig zijn voor de landen en technische ondersteuning bieden om belemmeringen op te lossen, het toezicht te vergroten en de veiligheid en impact van COVID-vaccins te bewaken.”

Aanhoudende pandemische golf
Sinds het begin van de pandemie zijn in de Amerika’s 57 miljoen gevallen gemeld, met meer dan 1,3 miljoen doden, zei ze. “We gedragen ons niet als een regio midden in een steeds erger wordende uitbraak,” waarschuwde. Etienne. “Ondanks de voortdurende overdracht op veel plaatsen zijn de beperkingen versoepeld. De menigten zijn terug, mensen ontmoeten in gesloten ruimtes en nemen het openbaar vervoer, vaak zonder maskers,” zei de PAHO-directeur. Ze zei, dat nieuwe, zeer overdraagbare varianten ook voor versnelling zorgen.

Etienne beschreef Zuid-Amerika als het doorlopend ‘epicentrum’ en meldde, dat het aantal nieuwe COVID-19-gevallen sterk toeneemt in Brazilië, Colombia, Venezuela, Peru en sommige delen van Bolivia. Paraguay, Uruguay, Argentinië en Chili kennen een blijvende toename van het aantal infecties. Nieuwe varianten in de Guyana’s hebben geleid tot een stijging van het aantal gevallen in Frans-Guyana en Guyana.

Nieuwe besmettingen nemen toe op Cuba, Puerto Rico en kleinere Caribische eilanden zoals Curaçao, Bermuda en Aruba. Het aantal gevallen blijft ook toenemen in Canada.

Veilige, effectieve COVID-19-vaccins
De PAHO-directeur zorgde voor geruststelling over de veiligheid van de vier door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedgekeurde vaccins: het Pfizer/BioNTech-vaccin, twee versies van het Oxford-AstraZeneca-vaccin en het Janssen-vaccin. Ze hebben allemaal bewezen veilig en effectief te zijn. Zeldzame meldingen van bloedstolsels worden bestudeerd door bevoegde instanties, die naar verwachting binnenkort aanbevelingen zullen doen, zei ze.

“In de tussentijd is het belangrijk om AstraZeneca-vaccins te blijven toedienen waar ze beschikbaar zijn,” zei Etienne. “Bijna 200 miljoen mensen over de hele wereld hebben het COVID-19-vaccin van AstraZeneca gekregen en de meldingen van bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Deze vaccins kunnen uw leven en dat van uw vrienden en familie redden.”

Etienne sprak ook over de uitbarsting van de vulkaan La Soufriere in Saint Vincent en de Grenadines en meldde, dat PAHO vijf volksgezondheidsdeskundigen heeft ingezet om in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid op de noodtoestand te reageren. PAHO/WHO heeft ook 150.000 medische maskers, andere persoonlijke beschermingsuitrusting (PPE’s), medische benodigdheden en testkits naar de eilanden verzonden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel