Abop eist meer zeggenschap overige coalitiepartners

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

15 April 2021 16:36

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De VHP, met een meerderheid van zetels in het parlement en een prominente positie in de regering, staat op dit moment erg onder politieke druk in De Nationale Assemblee. In behandeling is de Machtigingswet die de regering goedgekeurd wil krijgen van het parlement om een investeringsvennootschap op te richten.

Niet alleen de oppositie bestaande uit de BEP en de NDP blijken veel vragen te hebben, maar ook leden van de NPS en de samenwerkende fracties van de Abop en de Pertjajah Luhur. Op dit moment gaat het erg hard aan toe. Waar de NPS-leden zich nog tactisch en strategisch opstellen, wordt de kritiek vanuit de Abop/PL alleen maar harder en indringender, tot zelf harde eisen. Abop-parlementariër Edward Belfort eist dat, wanneer de regering gemachtigd wil worden, er eerst ruimte moet worden gecreëerd voor de andere partners - Abop/PL met tien zetels en de NPS met drie - in de structuren en het beleid van de op te richten investeringsvennootschap.

Zijn collega Josafat Kanapé (Abop) heeft op een ietwat tactischere manier, maar in niet mis te verstane woorden aangegeven dat eigenlijk in de coalitie slechts één partij het voor het zeggen heeft en dat ook nog wordt verkocht met een etnisch tintje. De politieke spanning die al veel eerder in de vergadering voelbaar is, werd even onhoudbaar voor de VHP, toen Belfort zijn spreekbeurt vervulde en zei: "Ik ben geen ja-knikker van de regering. De regering maakt misbruik van de numerieke meerderheid in het parlement."

"Ik schaam me diep", zei hij eerder tijdens een interruptie. Vernomen wordt dat een punt van orde gemaakt door het VHP-lid Mahinder Jogi erg veel kwaad bloed heeft gezet bij de partners uit de Abop/PL- en NPS-fracties. Jogi zei dat er afspraken zijn in de coalitie en dat er duidelijke verschillen zijn wie wat mag en wie niet, wie iets mag zeggen en wie niet. De spreekbeurten van Belfort en Kanape hebben gezorgd voor een verhoogde politieke spanning binnen de coalitie. Gregory Rusland, fractievoorzitter van de NPS, die op dat moment de vergadering leidde, heeft nu de vergadering geschorst.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel