Geen eenduidigheid in DNA over wel of niet bestaan New Surfin

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

15 April 2021 15:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - In De Nationale Assemblee bestaat er onduidelijkheid over het wel of niet bestaan van New Surfin, de investeringsvennootschap die in eerste instantie was opgericht om kapitaal aan te trekken. Na veel ruis in de gemeenschap, maar ook binnen de coalitie waar partners niet op de hoogte zijn geweest van de oprichting, is besloten op de juiste manier een nieuwe vennootschap op te richten, nu met medeweten van alle partners en met toestemming van het parlement.

Bij de debatten blijkt, volgens de oppositie, dat New Surfin nog altijd bestaat. NDP-fractieleider Rabin Parmessar toonde donderdag een uittreksel uit het handelsregister van twee dagen oud, waaruit blijkt dat New Surfin nog niet is opgeheven. De onduidelijkheid of verschil van mening over het nog bestaan van New Surfin is niet alleen tussen coalitie en oppositie.

Uit de spreekbeurten van Patricia Etnel (NPS) en Edward Belfort (Abop/Pertjajah Luhur) blijken ook zij van mening te verschillen of er niet zeker van te zijn als New Surfin wel of niet bestaat. "De regering neemt een loopje met het volk. Ik heb hiervoor gewaarschuwd", zei Belfort fel. Etnel vond dat de regering inderdaad heeft beloofd New Surfin ongedaan te zullen maken.

Terwijl de NDP, met ondersteuning van de BEP, een schorsing aanvroeg, stelde de VHP-fractie juist voor verder te vergaderen. DNA-voorzitter Marinus Bee (Abop) stemde uiteindelijk in met de schorsing om, zoals de oppositie voorstelde, afstemming te plegen. Bij de hervatting van de vergadering was president Chandrikapersad Santokhi aanwezig.

Het staatshoofd verdedigde dat New Surfin eigenlijk nooit heeft bestaan en van rechtswege nietig is. De oprichter zou niet de staat zijn geweest, maar de burger Viren Ajodhia. Die zou bij notariële akte New Surfin nietig hebben laten verklaren. Er zou nu slechts een administratief proces gaande moeten zijn bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Die akte zou volgens de president zijn opgestuurd naar het parlement.

Echter, verschillende DNA-leden wezen erop dat er duidelijke wettelijke procedures zijn voor oprichting en ontbinden van een vennootschap. Deze discussie werd nog lange tijd gevoerd, terwijl het voornemen was om de staat te machtigen om op de juiste manier een nieuwe investeringsvennootschap op te richten. Bij de BEP en de NDP kan het er niet in waarom de coalitie, in deze de fractie van de VHP, niet gewoon volgens de juiste wettelijke procedure en transparant de entiteit wil oprichten. Fractieleider Asiskumar Gajadien en de president vinden juist dat zaken rechtmatig en transparant geschieden, maar dat de wettelijke regels niet goed worden gelezen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel