COMMENTAAR: Wildwestsituatie

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

15 April 2021 12:00

Voor mij lezen

DE CRIMINALITEIT IS de laatste maanden enorm toegenomen en verhard. Je hoeft geen deskundige te zijn om dat te constateren. In de afgelopen dagen zijn, in het bijzonder aan de kant van de criminelen, verschillende doden en gewonden gevallen. Daarbij kun je je afvragen of de politie bij de aanhouding wel op de juiste manier heeft gehandeld. Maar dat is een andere discussie. Bovendien wordt dat zelden onderzocht en als dat wel gebeurt, krijgt de samenleving het resultaat meestal niet te horen.

Ook de regering heeft door dat de criminaliteitscijfers de pan uitrijzen en woensdag heeft vicepresident Ronnie Brunswijk tijdens een persconferentie gezegd dat dit zo niet langer kan doorgaan. Er is volgens hem sprake van een wildwestsituatie in Suriname. En dus gaan er maatregelen worden genomen. Zo heeft Abop-minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie de opdracht gekregen om zaken grondiger aan te pakken en daarbij zullen leger en politie gezamenlijk optrekken.

Brunswijk ergert zich ook aan de verkeerscriminaliteit en heeft zijn minister gezegd dat er extra roadblocks en wegcontroles moeten komen. Het is natuurlijk wel wrang dat naar verluidt een dochter van de vicepresident vrijwel gelijktijdig het nieuws haalde omdat ze weigerde in Albina instructies van de politie op te volgen. Uiteindelijk ging ze door tussenkomst van de districtscommissaris vrijuit. Maar haar gedrag doet de geloofwaardigheid van haar vader de vicepresident, ook al kan hij daar niets aan doen, in ieder geval geen goed.

Bovenal kun je je afvragen of de regering die scherpere aanpak van de politie wel kan overlaten aan minister Amoksi, die zo langzamerhand ieder greintje geloofwaardigheid heeft verloren. Hij komt met zijn optreden de laatste tijd meer negatief dan positief in het nieuws. Naast het falende politieoptreden op Phagwa, waardoor het aantal coronabesmettingen waarschijnlijk flink is toegenomen, schiet de handhaving van de coronamaatregelen op alle fronten tekort. En nogmaals: deze bewindsman loog glashard na het veelbesproken, verboden verjaardagsfeestje van Brunswijk dat hij daar niet van op de hoogte was (maar hij wist wel dat er een verzoek was binnengekomen om de straat waar Brunswijk woont, af te zetten).

Zijn optreden maandag tijdens de Covid-19-persconferentie was ook uiterst zwak. Zoals zo vaak las hij alle voorgekauwde informatie van een blaadje voor, met eigen antwoorden op vragen kwam hij nauwelijks. Dus van deze minister kunnen we niet verwachten dat hij de aangewezen persoon is om de wildwesttaferelen in dit land te bestrijden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel