Grote groep Haïtianen zonder geldig visum in Suriname

Minister Albert Jubithana. Foto: CDS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

15 April 2021 08:19

Voor mij lezen

Een groep van tachtig tot negentig Haïtianen is onlangs naar Suriname afgereisd. Sommigen uit de groep zijn niet bezit van een geldig visum. Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) zegt in gesprek met Suriname Herald te zullen nagaan wie niet in het bezit is van een geldig visum om naar Suriname af te reizen. “Dit is niet iets van het ministerie van TCT,” zegt de de TCT-topman.

Als een vliegmaatschappij bij TCT een verzoek heeft ingediend, wordt dat doorgestuurd naar de andere autoriteiten zoals de ministeries van Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale samenwerking en Defensie. Aan deze autoriteiten wordt gevraagd of de personen toestemming hebben om het land binnen te komen.

“Wanneer er wordt aangegeven, dat het een groene regio is en ook de stukken van de airline in orde zijn, dan wordt er toestemming gegeven. Wij geven geen individuele toestemming aan personen, maar aan de airline. We geven toestemming om te vliegen en niet om visa te controleren. We hebben ook toestemming van Volksgezondheid nodig en dit is een samenspel van beleid dat binnen de Raad van Ministers is besproken,” legt de TCT-topman uit.

Jubithana zegt verder dat hij van de Immigratiedienst heeft vernomen, dat een deel van Haïtianen wel met een visum het land is binnengekomen. Van enkele personen moesten die nog worden uitgeprint. De regering zal moeten nagaan wat verkeerd is gegaan, hoe het komt dat ze in het vliegtuig zijn gestapt zonder een geldig visum dat later wordt uitgeprint. “Dit is niet iets van TCT, maar van de Immigratiedienst,” geeft hij aan.

“Ik zal deze zaak laten onderzoeken in overleg met Consulaire zaken, het ministerie van Defensie en de Immigratiedienst om te weten wat er aan de hand is. Passagiers worden en moeten gecontroleerd worden volgens de protocollen en procedures die horen bij het stappen op een vliegtuig,” zegt hij.

Een groep Haïtianen heeft zich maandag aangemeld bij de Immigratiedienst voor het ophalen van hun paspoorten, die in beslag zijn genomen.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel