President: “Un n’e begi en un no e go leni”

President Chan Santokhi. Beeld: GOV TV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

15 April 2021 00:00

Voor mij lezen

President Chan Santokhi heeft beloofd een schoolvoeding- en schooltassenproject te introduceren. Verder deed hij de toezegging dat alle onderwijsinstellingen over gratis Wi-Fi zullen beschikken. Het staatshoofd sprak gisteren op een regeringspersconferentie, waarbij hij werd ondersteund door vicepresident Ronnie Brunswijk.

Op de persontmoeting had Santokhi het wederom over de schuldenlast, die hij van de vorige regering heeft overgenomen. Hij zei dat als zijn voorganger langer zou aanzitten het erger gesteld zou zijn met de economie van het land. De huidige regering subsidieert SRD 120 miljoen op gas en diesel.

De regeringsleider zei dat hij de slechte economische situatie waarin het land verkeert had onderschat. Naarmate de regering langer aanzit zijn er meer zaken die boven water komen. Zo blijkt dat de vorige regering vanaf 2012 onder andere geld bij lokale banken heeft geleend om salarissen en subsidies uit te kunnen betalen.

Ook de monetaire reserves van de Centrale Bank van Suriname zijn niet ongeroerd gebleven. Overheidspanden zijn ook verkocht om salarissen uit te betalen. De schuldenlast is hierdoor tot en met juli 2020 opgelopen tot US$ 4 miljard. Het land zou haast bankroet zijn als met de huidige inkomsten schulden zouden worden afgelost. “We zouden geen financiën overhouden om salarissen en subsidies uit te betalen.” Op de begroting van 2021 is er een tekort.

De schuldenpost is 180 procent van het bruto binnenlands product. De president wil dit met maatregelen terugbrengen naar 60 procent. Het staatshoofd benadrukte dat de salarissen en subsidie vanaf september vorig jaar uit eigen middelen worden bekostigd. “Un n’e begi en un no e go leni.”

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel