Toch nog uitgifte nieuwe staatsobligaties

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

15 April 2021 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Tegen het advies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gaat de staat toch obligaties uitgeven om geld binnen te halen. Er is vanuit de Surinaamse diaspora grote behoefte om in dit beleggingsinstrument te investeren, zei president Chandrikapersad Santokhi woensdag tijdens een persconferentie in de Congreshal. Wanneer de obligaties worden uitgegeven is niet gezegd.

Het staatshoofd ging in op de beleidsacties die de regering sinds haar aantreden negen maanden geleden heeft ondernomen om weer orde te brengen in overheidsfinanciën en de economie. Santokhi gaf een uiteenzetting waarom het noodzakelijk is om met het IMF in zee te gaan om de economie te herstructureren.

Niet alle voorstellen en voorwaarden van het monetaire instituut worden overgenomen. Het IMF had geadviseerd geen staatsobligaties uit te geven, waarna dit plan in de bureaulades verdween. De regering heeft naderhand besloten dit toch door te zetten vanwege de geconstateerde behoefte. Ook komt er een diasporafonds die gaat helpen kapitaal te mobiliseren voor duurzame investeringen in Suriname.

September vorig jaar werd bekend dat de regering plannen had om de obligaties uit te geven. Er was al een prospectus voorbereid. De obligaties die worden uitgedrukt in Amerikaanse dollars zullen een looptijd hebben van zeven jaar met een rente van 5 procent. De rente zal halfjaarlijks worden uitgekeerd. Het streven is om op zijn minst vierhonderd miljoen US dollar op te halen bij beleggers in Suriname, de Surinaamse diaspora in Europa, Verenigde Staten en Nederlandse Antillen.

Directe aanleiding voor de uitgifte, werd in september gesteld, was de toegenomen druk vanwege bezuinigings- en inkomstenverhogende maatregelen op de samenleving. "De obligatielening zal op korte termijn overtollige liquiditeiten afromen en daarmee de wisselkoers en prijzen stabiliseren. Belangrijk is ook dat, vooruitlopend op de sanering van de overheidsfinanciën, overheidstekorten geheel op monetair-neutrale wijze zullen kunnen worden gefinancierd", stond in de conceptprospectus waar de Ware Tijd de hand op had weten te leggen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel