Advocaat vraagt algehele vrijspraak voor cliënt

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 April 2021 23:11

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Hoewel de verdachte Etienne H. een volgens haar “niet onredelijke” strafeis is opgelegd, vond advocaat Irene Lalji zich wel genoodzaakt om, in verband met het juridisch kader, algehele vrijspraak te bepleiten. Etienne H. heeft eerder dit jaar een man met een mes gestoken. Het slachtoffer kreeg daardoor een klaplong.

De man meende Etienne H. staande te moeten houden, omdat hij door de politie werd gezocht. De man trok aan de rugtas van de verdachte, omdat hij vermoedde dat er gestolen spullen in zaten. Etienne H. zou volgens hem vaker stelen. Toen de man aan de tas rukte, dreigde de verdachte hem te zullen 'prikken'. Hij haalde vervolgens een mes tevoorschijn en stak de man.

Een dertienjarig neefje van het slachtoffer heeft eerder verklaard dat hij heeft gezien dat de verdachte het mes uit zijn broekzak haalde. Echter, een andere persoon die heeft getuigd, zei dat niet te hebben waargenomen. Lalji wees onder meer op deze tegenstrijdige verklaringen die het volgens haar rechtvaardigen dat haar cliënt van alle rechtsvervolging wordt ontslagen.

Officier van Justitie Mirella van Dijk stelde woensdag in haar requisitoir dat het slachtoffer buiten de orde is geweest om de verdachte staande te houden en zich daarmee een bepaalde bevoegdheid aan te meten. Hij had ook gewoon de politie kunnen bellen, merkte ze op. Ze vroeg zich af of niet de vraag moet worden gesteld moet of er sprake was van een dreigend gevaar voor de verdachte, aangezien er aan zijn tas werd getrokken.

Anderzijds, merkte ze verder op, rechtvaardigt dit zijn handeling om de andere man met een mes te steken niet. De openbaar aanklager kwam tot een strafeis van twaalf maanden, waarvan elf voorwaardelijk onder aftrek en een proeftijd van twee jaar. Ze nam mee dat de verdachte eerder vaker is aangehouden en veroordeeld voor overwegend diefstal. Hij staat wel de eerste keer terecht voor zo een delict.

Rechter Maureen Dayala, die de strafeis overnam, willigde het verzoek van Lalji in om haar cliënt voorlopig in vrijheid te stellen vanwege zijn sociale toestand. Hij heeft een dochtertje van twee jaar, heeft pas een baan en zit in een vaste relatie. De zaak wordt op 12 mei verder behandeld.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel