COLUMN: Terugkerend regenement

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 April 2021 14:00

Voor mij lezen

“HET IS ZOVER. Het is weer zover. Kom het mee­maken. Bigi bigi sungu fu dorpu ini busikondre!” Zo zou de stem van Guno Ravenberg over de radio schallen als de wateroverlast in het binnenland een activiteit of gebeurtenis was die iemand met plezier zou willen meemaken. Het is diep, diep triest dat voor dit jaarlijks terugkerend regenement nog steeds geen duurzame oplossing is gevonden. Tegen de natuur en het klimaat kunnen we natuurlijk niet vechten, maar wel voorzorgsmaatregelen treffen zodat de schade aan have en goed voor de bewoners van het achterland die het al moeilijk genoeg hebben, kan worden beperkt.

Nadat in mei 2006 tijdens Venetiaan-3 de grootse wateroverlas­t in decennia in het binnenland zich had voorgedaan werden in veel van de getroffen gebieden zogenoemde early warning systems geplaatst, markeringen die tijdig zouden waarschuwen dat de kreken en rivieren aan het opzwellen waren. Bewoners zouden zo tijdig hogerop gelegen gebieden kunnen opzoeken of goederen in veiligheid brengen. De vraag is of het waarschuwingssysteem nog functioneert? Wordt het wel onderhouden? In het Paamaka-gebied in ieder geval wel. Volgens districtscommissaris Jabini wordt het systeem nauwlettend in de gaten gehouden door het NCCR. In ieder geval is dat een kleine geruststelling. Mensen worden dus niet plotseling verrast door het wassende water.

Ik durf echter bijna een maand salaris te verwedden dat er weer gesproken zal worden over mogelijke herlocatie van dorpen en woongemeenschappen die in de gevarenzone bij rivieren en kreken zijn neergezet. Dat heb je steeds wanneer deze calamiteit zich voordoet. Concrete acties blijven echter steeds uit. Ook nu verwacht ik hetzelfde. Veel geklets en gezwets, maar weinig acties of beleidsmaatregelen met een duurzaam karakter. Er zullen wat pakketten worden verdeeld, misschien een gran krutu of liba krutu hier en daar waar de hoge piefen pur la form acte de presence zullen geven, maar meer dan een show verwacht ik niet.

Wat ik wel verwacht is dat de autoriteiten en instanties zoals het NCCR voorbereid en goed uitgerust zijn voor het verlenen van noodhulp, omdat al bekend is dat je de klok rond deze periode van het jaar kan afstellen op overstromingen. Dat via de CDS wordt bekendgemaakt dat nu pas en op instructie van president Santokhi, ministers en hulpdiensten druk bezig zijn een crisisplan uit te werken dat erin moet resulteren dat de bewoners de nodige hulp kunnen krijgen, zegt al genoeg. Er blijkt dus geen kant-en-klaar draaiboek te zijn dat onmiddellijk wordt uitgevoerd. Hopelijk wordt dat nu wel gemaakt en begint de hulpmachine direct te lopen bij de eerste grote regendruppels tijdens het grote regenseizoen in het achterland.

ivancairo@yahoo.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel