Stormloop van Haïtianen bij de Militaire Politie

Shoeket logo

Bron: De West

13 April 2021 12:58

Voor mij lezen
‘Paspoorten worden nu pas afgestempeld’

Voor het gebouw van de Militaire Politie Suriname (MP) op de hoek van de Tourtonnelaan en de Henck Arronstraat, stond gisteren een grote groep Haïtianen. Sinds kort komen zij via charter- en of lijnvluchten het land binnen. De groep bestaande uit ongeveer 90 personen, had zich aangemeld bij de MP, omdat hun paspoort nog afgestempeld moest worden.

Floyd Mettendaf, commandant van de MP, zegt tegenover ABC, dat de Haïtianen bij aankomst in Suriname wel in het bezit waren van een visum, maar ze konden hun elektronische toeristenkaart niet tonen. De zaken die nog niet in orde waren, moesten na hun quarantaineperiode alsnog in orde worden gemaakt. Het was volgens Mettendaf de bedoeling dat de groep na de quarantaineperiode, hun paspoorten zouden afhalen om af te stempelen.

“Maar ineens is een grote groep gekomen. Echter konden we vanwege de covid-maatregelen steeds maar vijf personen per keer binnenlaten. We probeerden ze dat duidelijk te maken, maar de taalbarrière speelde een grote rol”, aldus Mettendaf. Volgens hem is er getracht via een tolk met de groep te communiceren. Mettendaf geeft aan, dat bijkans alle Haïtianen over een retourticket beschikken.

“Maar als we de paspoorten al eenmaal voor ze hebben afgestempeld, weten we niet wat hun verdere traject is. We kunnen wel opmerken dat er meer zijn gekomen dan vertrekken.” Volgens Mettendaf komen er wekelijks meer Haïtianen ons land binnen dan er vertrekken. “Een groot deel blijft hier hangen of vertrekt van hieruit naar een andere bestemming.” Momenteel worden er niet alleen chartervluchten vanuit Haïti naar Paramaribo uitgevoerd, maar ook lijnvluchten. Mettendaf geeft aan dat er twee vliegmaatschappijen zijn die deze vluchten mogelijk maken.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel