Brazilië moet bewijzen dat bescherming Amazone werkt

Een verkoolde boomstam op een stuk van het Amazone-oerwoud, dat is verbrand door houthakkers en boeren, in Porto Velho, Brazilië. (Foto: Reuters)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

14 April 2021 12:27

Voor mij lezen
loading foto
previous Een verkoolde boomstam op een stuk van het Amazone-oerwoud, dat is verbrand door houthakkers en boeren, in Porto Velho, Brazilië. (Foto: Reuters) next


Brazilië moet aantonen dat het de aanhoudende ontbossing in de Amazone kan verminderen voordat Noorwegen de betalingen ter ondersteuning van het behoud van het grootste regenwoud ter wereld hervat. Dat heeft  de Noorse minister van Milieu gezegd aan persbureau Reuters.

Noorwegen werkte tussen 2008 en 2018 nauw samen met Brazilië om het kwetsbare ecosysteem te beschermen en betaalde 1,2 miljard dollar aan het Amazon Fund, dat Brazilië betaalt om ontbossing te voorkomen, te controleren en te bestrijden. Oslo is verreweg de grootste donor geweest.

Maar de vernietiging van het regenwoud is enorm toegenomen sinds de president van Brazilië, Jair Bolsonaro, aantrad in januari 2019. Hij riep op tot ontwikkeling van de Amazone, verzwakte de handhaving van de Amazone en verving ook het bestuur van het fonds.

Toch zocht Brazilië eerder deze maand US$ 1 miljard aan hulp over een periode van 12 maanden van landen als de Verenigde Staten en Noorwegen om de ontbossing met 30% tot 40% te helpen verminderen. Oslo, dat in 2019 fondsen ter waarde van meer dan 5 miljard Noorse kronen (US$ 585 miljoen) bevroor, zei dat de gesprekken met Brazilië gaande waren.

"De voorwaarden voor een heropening en het beschikbaar stellen van deze fondsen is dat de ontbossing aanzienlijk afneemt en dat er overeenstemming wordt bereikt over de bestuursstructuur van het Amazonefonds", zei de Noorse minister van Klimaat en Milieu, Sveinung Rotevatn. Hij sprak onlangs ook met de Braziliaanse minister van Milieu, Ricardo Salles.

"Ik merkte op dat hij zegt dat hij de politie-inspanningen tegen illegale ontbossing wil versterken. Dit zijn maatregelen die in het verleden een groot effect hebben gehad en die ook in de komende tijd doorslaggevend kunnen zijn ”, aldus Rotevatn.

Naast een rijke biodiversiteit nemen tropische bossen warmtevasthoudende kooldioxide op, waardoor het behoud ervan essentieel is voor de bestrijding van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

De ontbossing in het Amazone-regenwoud in Brazilië is in het eerste kwartaal van 2021 over het algemeen afgenomen, zo bleek vorige week uit voorlopige gegevens, maar de maatregelen zijn onzeker en experts wijzen ook op een zorgwekkende sprong in vernietiging in maart.

Ondanks de bevriezing van fondsen draagt ??Noorwegen een beperkt bedrag van ongeveer 50 miljoen kronen (US$ 2,9 miljoen) bij voor de handhaving van de wet in het Amazonegebied in het kader van een eerder gestart project. "We staan ??klaar om dit werk verder te steunen als we zien dat de ontbossing afneemt en er blijk wordt gegeven van politieke wil aan de Braziliaanse kant", zei Rotevatn.

Bolsonaro is één van de 40 wereldleiders die zijn uitgenodigd op de top van 22-23 april van de Amerikaanse president Joe Biden over klimaatverandering.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel