COMMENTAAR: Communicatie opvoeren

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 April 2021 12:00

Voor mij lezen

IN DE SAMENLEVING IS verontwaardigd gereageerd op het vertrek van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid naar het buitenland, enkele uren nadat hij een lockdown had aangekondigd. Hij is immers de eerst verantwoordelijke bij de aanpak van de crisis. Collega’s wringen zich in bochten om het onaangekondigde vertrek te rechtvaardigen. Zijn vervanger Krishna Mathoera van Defensie heeft op de Covid-19-persconferentie een zwakke poging gedaan hem te verontschuldigen, maar bleef steken in een onaanvaardbaar excuus.

President Chandrikapersad Santhoki heeft meerdere keren de loftrompet gestoken over zijn ministers die dag en nacht "hard" werken. In feite wekte hij hiermee de indruk dat hun topambtenaren/adviseurs duimen draaien. Mathoera heeft op de persconferentie de president naar de mond gepraat door dezelfde dooddoener te gebruik om Ramadhin te beschermen. Het zou kortzichtig zijn om te ontkennen dat een minister van Volksgezondheid waar ook ter wereld, geplaagd met de coronapandemie, niet gebukt gaat onder de crisis.

Langer dan een halfjaar heeft Ramadhin zich vastgebeten in de problematiek en heeft hij minder aandacht voor de reguliere zorg die al jaren een doodsstrijd voert om te overleven. Hoewel waarschijnlijk zal worden ontkend, kon van zijn lichaamstaal en gelaatsuitdrukking worden afgelezen dat hij oververmoeid is en een burn-out heeft of nabij is. Kan zijn dat hij teveel taken naar zich toe heeft getrokken. Het lijkt cultuur in Suriname dat een nieuwe regering zoveel mogelijk instituties van het teruggetreden team bedankt, alleen maar omdat ze kennelijk een andere politieke kleur heeft. Daarmee wordt vaak deskundig kader voor jaren ter zijde geschoven. Dit lot is ook het vorige Covid-19-team ten deel gevallen en dat is betreurenswaardig. Dat team had al ervaring opgebouwd en de vervangende groep moest weer bij af beginnen.

Deskundigen bij uitstek zijn er om het proces te begeleiden en de juiste adviezen te geven, zonder een voorhoederol van de minister. Hij kan vooral sturing geven en in beeld komen wanneer zijn politieke verantwoordelijkheid dat vereist. Echter, de huidige gang van zaken heeft aan het licht gebracht, een zwakke managementstructuur en zwak leiderschap van de regeringstop. Gebrek aan samenhang van het beleid en uitblijven van overleg met mensen die de pijn voelen, kan de voedingsbodem vergroten voor burgerlijke ongehoorzaamheid wat kan uitmonden in chaos, zoals die zich de afgelopen dagen heeft gemanifesteerd. Het is niet laat om het tij te keren, mits de communicatie met het volk op de juiste wijze wordt aangepakt en meer duidelijkheid wordt gebracht in de besluitvorming en uitvoering.-.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel