Ons Onderwijs... het kan anders!

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

14 April 2021 10:43

Voor mij lezen
loading foto
previous next


De minister van Onderwijs heeft laatst gesproken over de klassengrootte in Suriname. Eindelijk iemand die de knoop wil doorhakken. Dit voorstel is toe te juichen. Een klasgrootte van gemiddeld 24 leerlingen in het warme Suriname zal zeker ten goede komen aan de leerlingen en ook aan de leraren. De leerlingen die structuur en extra hulp nodig hebben, zullen beter begeleid worden door de leraren die nu ook meer tijd hebben om dat stukje verantwoordelijkheid naar een hoger niveau te tillen. Het is een win-win situatie!

Wat de minister noemt over de doorstroming van leerlingen (geen uitvallers en zittenblijvers meer) is een stap in de goede richting. Om het gemiddelde aantal van 24 leerlingen per klas te halen, is het echter van groot belang om daarvoor meer lokalen te bouwen.

In mijn optiek zijn er 3 opties om dat doel te realiseren:
Een optie zou kunnen zijn dat er een brief wordt gestuurd naar de grote bedrijven in Suriname met het verzoek dat elk bedrijf het op zich neemt om minimaal 5 klaslokalen per jaar te laten bouwen, uiteraard op eigen kosten.
De andere optie is dat de regering het als een verplichting ziet om, ondanks de precaire financiële situatie van het land, zorg te dragen voor tenminste 20 klaslokalen per jaar.
De derde optie is dat de diaspora gemeenschap minimaal 3 klaslokalen laat bouwen.

Hoe kleiner de klasgrootte per school, des te beter de schoolresultaten, des te minder uitvallers en zittenblijvers, des te minder criminaliteit, des te minder gevangenen, des te minder justitiële uitgaven… vul het rijtje maar in!
Een ontwikkeld volk kan voor meer ontwikkeling in het land teweegbrengen!

Pakketten geven en met geld strooien is in mijn ogen kortdurend van succes. Het neigt meer naar sensatie. Het zou beter zijn om dat geld in te zamelen om er klaslokalen mee te bouwen. Iets permanent.

Wat ook door het ministerie kan worden gedaan, is het volgende:
Er is een behoorlijk aantal leraren in Nederland en het Caraïbisch gebied met een Surinaamse achtergrond. Een groot deel van hen gaat bijna elk jaar in de zomervakantie (juli-augustus) naar Suriname om van hun welverdiende vakantie te genieten. Terwijl deze groep op vakantie is, zijn onze Surinaamse collega’s nog aan de slag. Zij krijgen medio augustus vakantie. Velen hebben daarnaast nog een extra baan voor een beetje meer inkomen.

Als het ministerie van Onderwijs er werk van zou maken om met de groep onderwijsgevenden uit Nederland, het Caraïbisch gebied en Suriname een seminar te organiseren om kennis en kunde met elkaar te delen, zou dat alleen maar in het voordeel van het Surinaams Onderwijs zijn. Ik denk en ben ervan overtuigd dat vele leraren die in Suriname op vakantie zijn, een dag zullen willen opofferen ten bate van het onderwijs in Suriname. Zij zullen op het seminar ideeën uitwisselen en kennis overdragen. De groep buitenlandse onderwijsgevenden zal naar mijn bescheiden mening ook een dag les kunnen geven zodat leraren in Suriname kunnen ervaren hoe collega’s overzee hun werk doen.

Uiteraard spelen een aantal factoren een belangrijke rol in het onderwijs van Nederland, het Caraïbisch gebied en Suriname. Deze factoren zijn divers van aard. Hiermee rekening houdend kan er veel van elkaar geleerd worden. Zij zullen samen brainstormen over de knelpunten en aandachtspunten in het Surinaams Onderwijs.

Het ministerie van Onderwijs, afdeling Inspectie samen met het Bureau Lager Onderwijs en andere relevante instanties binnen dat ministerie kunnen een aanzet geven in die richting. Plaats een oproep en kijk hoeveel reactie er zal zijn.

Op deze manier kunnen de buitenlandse onderwijsgevenden met Surinaamse “roots” hun krachten blijven geven aan de opbouw van ook hun geliefde land.

Ik ben van mening dat bovengenoemde punten aan de orde moeten worden gesteld. De expertise van collega’s in het buitenland kan goed worden gebruikt.

Ik hoop dat dit schrijven een duwtje in de goede richting mag zijn en dat er binnenkort een seminar wordt georganiseerd samen met de Nederlandse, Caribische en de Surinaamse onderwijsgevenden.

Als het een succes is, maak er dan een jaarlijks evenement van. Het onderwijs blijft zich ontwikkelen.

Onderwijs is het machtigste wapen dat je kan gebruiken om ontwikkeling teweeg te brengen!

Stichting 5 juni 1873
Biere, H.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel