Oliebedrijf Total wil milieuprojecten financieren

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Al enige tijd zijn er aftastende gesprekken gaande tussen oliebedrijf Total en het ministerie van Ruimtelijke ordening en Milieu (ROM) over mogelijke klimaat-financiering voor Suriname. Het model dat mogelijk zal worden gehanteerd is om middelen beschikbaar te stellen voor milieuprojecten in ruil voor carbon credits (koolstofkredieten).

Minister Sylvano Tjong-Ahin heeft onlangs een gesprek gevoerd met een delegatie van Total onder leiding van Americas Head of Operations Juan Michel Lavergne. "Hoewel de details hierover nog niet duidelijk in beeld zijn, kan nu al worden gesteld dat er serieuze belangstelling bestaat om tegen het midden van dit jaar een financieringsarrangement te presenteren", zegt Tjong-Ahin tegen de Ware Tijd.

Volgens de minister is Total niet de enige organisatie waarmee gesproken wordt. Met het Caribbean Community Centre for Climate Change wordt ook overleg gevoerd over milieu financieringsmogelijkheden. Het 'debt for nature swap'-model, waarbij de natuur wordt ingezet voor schuldverlichting, is één van de modellen waarnaar wordt gekeken.

Tjong-Ahin vertelt dat bij het ministerie de capaciteit voor klimaatfinanciering stevig wordt opgebouwd. "Het is een complexe materie waar je ervaren financiële deskundigen voor nodig hebt." Onderdeel van deze capaciteitsversterking is training van personeels-leden met medewerking van onder meer het Green Climate Fund, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, Green Growth Foundation en anderen.

Ook met Conservation International Suriname wordt gesproken over de mogelijkheden voor inzet van milieu hulpbronnen in ruil voor financiële middelen. "Met de juiste inzet en een beetje geduld kunnen we de economische crisis, die nu wordt verergerd door Covid-19, beter onder controle krijgen. De natuur kan ons wellicht een handje helpen", aldus de minister.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait