Weg naar Langatabiki afgesloten vanwege zware regen

Dc Osei Jabini van het bestuursressort Pamaka. Beeld: ATV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

14 April 2021 08:14

Voor mij lezen

De weg die leidt naar Langatabiki in het Paramaccaans gebied verkeert vanwege de zware regen in zeer slechte staat. De situatie is dusdanig, dat de weg is afgesloten voor zwaar materieel, zegt districtscommissaris (dc) Osei Jabini, van het Paramaccaans gebied aan Suriname Herald. Hij geeft aan dat de weg door de constante regen is veranderd in een modderpoel.

Jabini pleit voor het asfalteren van de wegstrekking, die nu uit bauxiet bestaat. Hij zal zelf projecten schrijven om dit gedaan te krijgen. Ook zal hij de bedrijven die actief zijn in het gebied en zwaar materieel transporteren verantwoordelijk stellen voor het onderhoud. Het gaat om bedrijven die houtblokken vervoeren over de weg en goederen aanleveren.

Daarnaast is het de burgervader menens om 1×24 uur stroom voor de dorpen te plaatsen door middel van zonnepanelen. Hij zal middels projectvoorstellen zowel lokaal als internationaal fondsen werven. De nederzettingen hebben via een generator van 18.00 tot 23.00 elektriciteit.

Doordat er maar voor enkele uren stroom aanwezig is kunnen de bewoners geen koelkast of freezer draaiende houden. Als er de hele dag elektriciteit is, kan ondernemerschap op het gebied van landbouw worden gestimuleerd, zegt de dc.

In het verleden moesten de dorpen drie tot vier weken wachten voor de levering van benzine en bijkans zes maanden voor reparatie als de lichtmotor defect was. Nu is het niet langer dan drie werkdagen. “We hebben nu goede afspraken met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen,” zegt een blije Jabini.

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel