Frustraties bij ‘gestrande’ Haïtianen om ingenomen paspoorten

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 April 2021 06:59

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Er zijn geen duidelijke richtlijnen of processen hoe mensen van wie het paspoort is ingenomen bij binnenkomst in Suriname, het reisdocument kunnen terugkrijgen”, zegt Mystral Jean-Charles, consul-generaal van Haïti in Suriname. Bij aankomst is van enkele van zijn landgenoten het paspoort ingevorderd “voor verdere screening.”

De diplomaat zegt dat dit leidt tot frustratie voor hen die op doorreis zijn, maar voegt er wel aan toe dat inname van een paspoort internationaal niet vreemd is. "Vaak wordt dit gedaan voor een diepgaande screening." Alleen is het in Suriname ongewis hoe lang dit proces duurt en waar het document weer mag worden opgehaald.

Jean-Charles werkt nu bijna twee jaar in Suriname en ziet een duidelijke stijging van het aantal landgenoten die hulp vragen om hun paspoort terug te krijgen. "We hebben ongeveer 45 aanvragen geregistreerd. Het enige dat we kunnen doen is de mensen vragen geduld te hebben, want er wordt aan het probleem gewerkt. Maar het geduld raakt bij sommige mensen op." Omdat de paspoorten zijn ingenomen kunnen zij die op doorreis zijn niet anders dan hier blijven.

"Velen van hen reizen niet met veel geld en hadden niet gerekend op een lang verblijf in Suriname. Sommige familieleden sturen geld via Western Union, maar de ontvangers kunnen het niet innen omdat ze zich niet kunnen identificeren." De consul-generaal zegt overigens geen idee te hebben hoe groot de groep "gestrande" landgenoten is. Hij weet ook niet wie de chartervluchten organiseert. De laatste repatriatievlucht die door het consulaat-generaal werd georganiseerd, was in december vorig jaar. Toen keerden 61 mensen terug naar Haïti. 

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel