Paramaccaanse dorpen Bada Tabiki en Loka Loka het zwaarst getroffen door wateroverlast

Een van de gebieden die onder water is gelopen. Foto: BIC Paramacca
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

14 April 2021 06:10

Voor mij lezen

Districtscommissaris (dc) Osei Jabini, van het Paramaccaans gebied luidt ook de noodklok, nadat alle elf dorpen in zijn werkgebied zijn ondergelopen. Dit, omdat de rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Bada Tabiki en Loka Loka zijn de nederzettingen, die het zwaarst getroffen zijn. De overige dorpen zijn gedeeltelijk onder water gelopen. De burgervader heeft zijn medewerkers reeds naar het gebied gestuurd om alle dorpen aan te doen, om zodoende de schade in kaart te brengen.

Intussen is Jabini met het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) in contact om waar nodig noodhulp te bieden aan de dorpen. “Het leven is ontwricht,” treurt de burgervader in gesprek met Suriname Herald. De instructie vanuit het commissariaat is dat de bewoners die in laaggelegen gebieden wonen hun kostbare spullen bij familieleden zetten of iets tijdelijk opzetten op hun kostgrondjes. Waar er dringende hulp nodig is zal er direct steun worden geboden.

De dc zal zich niet later dan vrijdag ook in het gebied oriënteren. Hij kon niet eerder vertrekken, omdat de hoofdweg door de zware regen onbegaanbaar is. Jabini zal via Albina afreizen naar het Paramaccaans gebied.

De kostgrondjes zijn voor alsnog bespaard gebleven, omdat deze op vaste grond gevestigd zijn, terwijl de dorpen op eilandjes zijn neergezet. Er wonen respectievelijk 75 om 200 personen in de twee dorpen waar de schade het grootst is.

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel