Van New Surfin, naar SIE en uiteindelijk: Sunfin NV

Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning geeft antwoord op vragen.
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

14 April 2021 03:40

Voor mij lezen
loading foto
previous Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning geeft antwoord op vragen. next


De naam van de NV die de regering wil oprichten, is voor de derde keer van naam veranderd. Na de doodgeboren New Surfin NV, is de naam gewijzigd in Suriname Investment Enterprise NV (SIE). Dinsdagavond deelde minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning dat niet was nagegaan of de naam wel beschikbaar was. Deze vraag was eerder gesteld door coalitiefractieleider Asis Gajadien (VHP). De nieuwe naam wordt Suriname National & Foreign Investment NV (afgekort Sunfin NV). De naam is gereserveerd bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

De minister is uitvoerig ingegaan op de vele vragen die zijn gesteld in maart door De Nationale Assemblee. Bij nota van wijziging heeft de regering nu duidelijk verwoord dat de Staat voor 100% aandeelhouder is. Aanvankelijk zou 51% van de aandelen geplaatst worden. NDP-fractieleider Rabin Parmessar had hier eerder verduidelijking om gevraagd. De bewindsman vindt dat op basis van de Wet op de Jaarrekening er voldoende transparantie is.

Op de vraag waarom niet consequent de Staat wordt genoemd maar de ministers van Financiën & Planning, Armand Achaibersing, en Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, is het antwoord dat de comparanten als natuurlijke persoon moeten verschijnen ten overstaan van de notaris. Daarom hebben de twee ministers hierin een rol. Zij vertegenwoordigen de Staat. Een rechtspersoon kan niet voor de notaris verschijnen, omdat die niet van stoffelijke aard is, legt Achaibersing uit aan De Nationale Assemblee.

De minister antwoordt op een vraag dat de NV geen staatsgaranties uitgeeft, maar om garanties die zelf kan worden gegeven. Hij benadrukt dat het een misvatting is dat de NV kan opereren als een bank, want dat is niet het geval. Dat volgt ook niet uit de doelstellingen van de NV. Bij de uitvoering van verschillende projecten en programma's zullen de vakministeries worden betrokken.

President Chan Santokhi legt uit dat de NV als nationale investeringsmaatschappij past binnen de inclusieve visie van de regering. Ook in het traject dat afgelegd wordt om het land te kunnen redden uit het financieel-economische dal. Er is 'fresh capital' nodig voor duurzame ontwikkeling. In een motie aangenomen op 26 februari, heeft De Nationale Assemblee de regering opgeroepen om een financieel vehikel op te richten. Het gaat om duurzaam hervormen van de economie en het staatshuishouden, waartoe verschillende trajecten zijn uitgezet. Het laatste traject is het aantrekken van 'fresh capital'. "We willen goedkoop kapitaal aantrekken, dat beschikbaar is in de wereld", onderstreept de president. Dit geld is bestemd voor uitvoering van plannen en projecten en brengen van ontwikkeling. Daarvoor wordt Sunfin NV opgericht.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel