Politie en miltairen gaan samen orde handhaven

Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee.
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

14 April 2021 01:41

Voor mij lezen
loading foto
previous Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. next


De politie is begonnen met harder optreden tegen de mensen die de covid-regels overtreden. Boetes worden sneller opgelegd, vergunningen worden ingetrokken. Ook muziekinstrumenten worden in beslag genomen. Meer dan 300 militairen worden ingezet om te helpen bij de handhaving. De politie gaat de komende tijd 'underground feesten' hard aanpakken. Ze worden ondertussen in kaart gebracht.

Minister Kenneth Amoksi  van Justitie en Politie, en Krishna Mathoera van Defensie, die ook waarneemt op Volksgezondheid, hebben in De Nationale Assemblee uitgelegd wat de stand van zaken is in de strijd tegen het virus. De nieuwe covid-maatregelen, waaronder twee total lockdowns in de weekenden, zijn maandag op een persconferentie via Zoom, bekendgemaakt. Zowel de oppositie als de coalitie hadden scherpe kritiek op de lockdowns. Het volk is moe van de lockdowns. Aan de regering werd gevraagd om de lockdowns in te trekken en op basis van de protocollen te werken. De economie en de kleine man worden vooral getroffen door de maatregelen.

Mathoera heeft met cijfers over de toename van besmettingen en opname van covid-patiënten in ziekenhuizen aangegeven, dat de totale lockdowns gerechtvaardigd zijn. De varianten van het virus hebben al een tijdje huisgehouden. Zij zijn via de grenzen binnengekomen, geeft ze aan. De grenzen bewaken is nog steeds een grote uitdaging. Mathoera deelt mee dat er 308 militairen worden ingezet om te helpen de opmars van het coronavirus te remmen. Zij benadrukte dat de regering preventief optreedt om zoveel mogelijk besmettingen te voorkomen en levens te besparen.

Amoksi deelt mee dat de overheid niet meer “zachtaardig” de overtreders aanpakt. En het zijn er niet weinig, merkt hij op. “Tussen 8 en 10 april hebben we 158 lockdown overtreders binnen gebracht,” deelt hij aan de Assemblee mee. “En dat is alleen in Paramaribo. De boetes zijn daar ook uitgedeeld; 158 boetes. Er waren ook mensen zonder rijbewijzen. Die zijn ook bekeurd geworden.” Hoeveel geld de boetes tot nu toe hebben opgebracht, is nog niet duidelijk. Het geld wordt gestort op een rekening die door het ministerie van Financiën wordt beheerd, deelt Amoksi mee.

De Juspol minister drukt de manschappen op het hart om alert te zijn. “Als de lockdown is ingegaan, u in een straat rijdt en 4 of 5 auto’s ergens ziet staan, gaat u onderzoeken wat daar gebeurt,” moedigt hij aan. “Want er zijn underground bars, dancings, nightclubs, loodsen…waar er feestjes worden gehouden. Het standaardbeleid de komende weken zal zijn: de mensen die de ‘mass spreading events’ organiseren boetes opleggen, als u muziekinstrumenten ziet moet u ze in beslag nemen. De vergunningen van de mensen die hun plekken lenen voor deze activiteiten, we gaan ze intrekken.”  

Er worden per week meer dan 100 illegale feesten georganiseerd, deelt Amoksi mee. De politie gaat samen met het Directoraat Nationale Veiligheid en de inlichtingendiensten informatie verzamelen. “Zodat we op de hoogte zijn, kunnen anticiperen en preventief  bezig kunnen zijn,” geeft Amoksi aan.

René Gompers
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel