Investeringsvennootschap heet nu ‘Suriname National and Foreighn Investment NV’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 April 2021 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De regering heeft de naam van de nog op te richten investeringsvennootschap, veranderd naar ‘Suriname National and Foreign Investment NV’. Deze naam is intussen geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken, KKF. Er wordt dus afgezien van de naam Suriname Investment Enterprise. Zodra het parlement de machtigingswet heeft goedgekeurd zal de oprichtingdoor de regeringworden voltooid .

De naamsverandering, maar vooral andere formuleringen in de machtigingswet komen nadat in vorige DNA-vergaderingen zowel de oppositie als coalitie kritiek heeft geleverd op de machtigingswet. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning die dinsdagavond inging op de vele vragen en opmerking die zijn geplaatst bij deze wet weerspreekt de bezorgdheid van de Centrale Bank van Suriname dat er overlappingen zouden zijn met de Bankwet.

Ook zou door middel van de Wet op de Jaarrekeningen voorzien zijn in voldoende transparantie bij de nieuwe vennootschap. De veel gehoorde kritiek in het parlement als zou aan de president een blanco volmacht worden gegeven nadat de machtigingswet is goedgekeurd, wordt ook tegengesproken door Achaibersing.

Volgens hem wordt de regering gemachtigd. Het is de president die goedkeuring geeft aan de wijzigingen, nadat die door het parlement zijn goedgekeurd. De bewindsman zegt dat het ook alleen zal gaan om wijzigingen in de oprichtingsakte die in het parlement worden aangedragen.

Op de kritiek in het parlement dat de NV mede zal zorgen voor het monetair beleid zegt Achaibersing dat het beleid wordt gemaakt door de monetaire autoriteiten, maar dat iedereen ervoor verantwoordelijk is te zorgen voor monetaire stabiliteit.

Zowel Achaibersing als president Chandrikapersad Santokhi heeft verdedigd dat de betrokkenheid van de ministers van Financiën en Planning en die van Buitenlandse Zaken Internationale Business en Internationale Samenwerking gerechtvaardigd is. Beiden verwijzen naar artikelen in het staatsbesluit 'Taakomschrijving departementen van 1991' dat deze twee bewindslieden primair belast zijn met het investeringsbeleid en het coördineren, en stimuleren van investeringen vanuit het buitenland. Ook moeten zij de relatie met het bedrijfsleven versterken en zoeken naar afzetmarkten in het buitenland voor Surinaamse producten.

Daarnaast is de totale regering betrokken bij het formuleren van het overheidsbeleid, meent Achaibersing. Volgens de minister bezit de Staat een meerderheid van 51 aandelen, die ook het maatschappelijk kapitaal van de vennootschap vertegenwoordigen. Zolang die in handen blijven van de Staat, is die honderd procent aandeelhouder van de vennootschap, zolang de resterende 49 procent aandelen niet worden uitgegeven. In de gewijzigde wet die is aangeboden staat nu dat het parlement alleen bevoegd is de statuten van de nv te wijzigen.

Er worden voor de nieuwe vennootschap, nog regels gemaakt over hoe aandeelhouder te worden. Volgens Achaibersing is dat een simpele procedure. Wie de aandeelhouders zijn kan nu niet worden gezegd omdat de Staat tot er investeringsovereenkomsten zijn getekend een geheimhoudingsplicht heeft tegenover de investeerders.

Volgens Achaibersing wordt er wel opgelet dat het om 'schoon geld' gaat. Benadrukt wordt dat de nieuwe NV, niet zal opereren als een bank. "Dat is ook niet het doel ervan. Het bedrag dat is gestort komt wel ter rekening van de NV", zegt Achaibersing. Het parlement zal donderdag ingaan op de wijzigingen en beantwoording van de minister.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel