Toestel SLM wordt aan de ketting gelegd

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Beeld: YouTube
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

13 April 2021 20:50

Voor mij lezen

Een toestel van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) wordt aan de ketting gelegd in Miami, omdat schulden niet betaald konden worden. Dit probleem gaat minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning ook oplossen, hield hij het parlement vandaag voor. Deze kwestie gaat hij niet oplossen voor de SLM, maar voor de passagiers omdat hij ze niet in de steek wil laten, gaf de bewindsman te kennen.

President Chan Santokhi gaf aan dat de situatie dusdanig ernstig is, dat men nu aan staatsbezittingen komt door beslag te leggen, omdat zware schulden en leningen niet afgelost kunnen worden. De regering is momenteel bezig de problemen op te lossen door de schulden te herschikken. “Als we dat niet doen, gaat er beslag worden gelegd op alle tegoeden van ons,” zei het staatshoofd.

Ellende
Volgens Achaibersing is Suriname in deze situatie beland door een ‘zweef teki cultuur’. Als men niet aan de monetaire reserve was gekomen, dan was die inmiddels gegroeid. Daarnaast zou Suriname geen problemen met de koers en stijgende winkelprijzen, licht hij toe. Dat is volgens hem de basis en grondslag van de ellende, die de regering al negen maanden bezig is op te lossen. “Het is ironisch dat mensen die daarvoor gezorgd hebben hier awari-domri komen spelen,” zei Achaibersing. Meteen hierna zei Achaibersing dat hij zijn woorden terugneemt.

Hij beloofde dat het zeker wel goed komt en de situatie hersteld wordt, nadat het land kapot is gemaakt. Echter merkte hij op dat de ellende zo groot is, dat het niet in negen maanden noch een jaar opgelost is. Hij wil er eerlijk over zijn en zei dat de problemen niet op kort termijn opgelost zullen worden. “But, we made good progress,” voegde hij meteen eraan toe. De regering is in staat zaken te betalen zonder in de kas en de monetaire reserve te gaan.

Zonder additionele leningen worden de salarissen, de subsidies, AOV, pensioenen en de gehele gezondheidssector gesubsidieerd en medicamenten betaald. Volgens de Financiënminister moet dit gaan doordringen bij de mensen, die hem zouden moeten helpen om het problemen die ze gecreëerd hebben op te lossen. Hij is eveneens van oordeel dat ze een andere houding van support zouden moeten aannemen in plaats van afbrekend bezig te zijn.

Oplossen schuldenvraagstuk
Het staatshoofd doet een beroep op het parlement om samen het schuldenvraagstuk op te lossen. Sinds vorig jaar is de staat met ondersteuning van Lazard bezig met de onderhandeling met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De bedoeling is om financiële middelen vrij te krijgen en ademruimte door voorlopig geen schulden en rentes af te lossen.

Santokhi maakte duidelijk dat Suriname dat niet zomaar op een dienblad gepresenteerd krijgt. Er moet geïnvesteerd worden in vertrouwen, toekomstplannen, in de presentatie van je terugbetalingscapaciteit, in goed beleid en goed bestuur voor je toekomst. “Er is veel verloren gegaan wat we gezamenlijk moeten herstellen,” aldus het staatshoofd.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel