COLUMN: Richting Babylon

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

13 April 2021 14:30

Voor mij lezen

Eigenlijk hoefden we niet zo een ophef te maken over de communicatiestoornis(sen) die de afgelopen dagen zijn geweest rond de covid maatregelen. Het welles/nietes gedoe rond hervatting van scholen, opening van winkels en wel of geen lockdown heeft vrijwel de totale gemeenschap op de kast gejaagd. Boze burgers en geïrriteerde ondernemers, beiden met de sluimerende irritatie van onvoldoende financiële armslag vonden elkaar in kritiek op het beleid dat maar niet duidelijk kan communiceren. Als daarbovenop je ook nog een quasi stoere Juspol minister Amoksi moet aanhoren die de honderd wekelijkse splinters in de ogen van de burgerij wel ziet, maar de feestbalken in eigen regeringsoog niet kan zien, dan biedt de verontschuldiging voor de communicatiestoornis van zijn collega ad interim van Volksgezondheid Mathoera, maar weinig soelaas.

Het communicatieprobleem loopt als een rode draad door het beleid van de regering heen. Als het alleen naar buiten toe was, was het half zo erg, maar (en ik weet niet welke van de twee gevaarlijker is) ook binnen de eigen gelederen schijnt het een chronisch verschijnsel te zijn. Het begon reeds kort na het aantreden toen bleek dat een deel van de coalitie wel op de hoogte was van een op te zetten ministerie van Oliezaken, terwijl weer aan ander deel niet op de hoogte was. En moesten kreukels worden gladgestreken. Ludiek werd het toen door gebrek aan communicatie, nota bene twee communicatie diensten - die van de president en de vice president - elkaar bekampten en weer bemiddeling nodig was om de zich uitslovende diensten tot bedaren te brengen.

Je zou denken dat een regering die ons moet leiden uit een crisis tenminste over de grootste zaken overleg zou plegen om in eensgezindheid het voortouw te nemen. Maar, ach…weer die communicatie. Want toen kwam het New Surfin debacle. En lag het gebrek aan interne communicatie erger dan ooit op straat. De coalitie bleek een vierkoppig monster te zijn. Een nieuwe ronde van overleg en nu wel plechtige beloften (ook naar buiten toe) om meer overleg te plegen zou ons gerust moeten stellen dat als er niet of slecht met ons als samenleving werd gecommuniceerd, tenminste intern de zaakjes op orde zouden zijn gesteld. En leek de ruimte geschapen om ons onafgeleid te vergapen aan het wat oud president Venetiaan zou omschrijven als danse macabre met het IMF en de Oppenheimer bondhouders.

Onafgeleid ? Tot de vuurpijl die minister Bronto enkele dagen terug lanceerde rond de Kustwacht. Want terwijl de Nederlandse minister van Defensie er alles van wist en steun toezegde bij de verdere ontwikkeling van deze dienst, verklaarde hij potsierlijk dat hij niets weet van een verhuizing van de Kustwacht van Binnenlandse Zaken naar Defensie. Lichtelijk snerend zei kleine Somo nog tegen Starnieuws dat het kan zijn dat hij de memo hierover heeft "gemist". Het verloop om deze laatste zaak laat zien hoe chronisch et probleem wel is. Reeds in het concept 'Crisis en Herstelplan' dat als uitgifte datum 12 januari heeft, staat op bladzijde 87 dat de kustwacht onder Defensie zal vallen. Er is in het plan US$ 2.5 miljoen opgebracht voor versterking van de dienst. Als de schrijver van het plan dit in januari wist, dan moet het ergens reeds daarvoor bekend zijn geweest. En in april wist Bronto het nog niet ! Relativerend zou je kunnen begrijpen dat wij er niet beter vanaf komen. Je zou de president aan zijn belofte kunnen herinneren dat ter wille van het beter communiceren hij een woordvoerder zou aantrekken. Het laatste dat daarover met ons werd gecommuniceerd is dat nog slechts het papierwerk moest worden afgerond. Als nu niets daarvan wordt gemerkt, kunnen wij gevoeglijk aannemen dat ook de communicatie met die communicatiedeskundige ergens is verzandt. Ondertussen koersen wij richting Babylon. roziegeur@gmail.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel