Situatie Marowijne nog niet alarmerend; leefsituatie duurder met hoge waterstand

John Lesina. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

13 April 2021 00:00

Voor mij lezen

De leefsituatie van de bewoners in het binnenland wordt moeilijker met aanhoudende regen. Vele dorpen in het binnenland zijn onder water gelopen, meldt John Lesina, hoofdkapitein van het kabinet van granman Bono Velantie der Aucaners. Voor nu gaat het om dorpen aan de Boven- Tapanahoni die onder water liggen. “We zijn nog niet op het punt om de dorpelingen te evacueren, maar we zijn ready,” merkt Lesina op in gesprek met Suriname Herald.

Vooral de bewoners van de dorpen aan de Marowijnerivier zullen het steeds moeilijker krijgen om te kunnen overleven. De mensen hebben het al moeilijk en met deze hoge waterstand zal het moeilijker worden, beweert hij. De kostgrondjes zijn ook onder water gelopen, schetst Lesina de situatie. Het gevolg hiervan is dat de mensen geen voedsel hebben. De producten die zij hebben geplant gaan verloren. Ze kunnen dus niet geoogst worden, waardoor zij verlies lijden, legt de hoofdkapitein uit.

Hij geeft verder aan dat het water wel hoog ligt in de dorpen; tot op kniehoogte al, maar de situatie is niet alarmerend. Het gaat om de residentie van de Aucaanse stamleider te Drietabbetje die onder water ligt. Verder gaat het om de dorpen Sanbedoemi en Loeabi. Ook onderwijzerswoningen zijn onder water gelopen.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel