AZP biedt volledige zorgketen bij borstkanker

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

7 April 2021 05:50

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Met het nieuwe vacuüm biopsie apparaat dat dinsdag door goudbedrijf Newmont Suriname is geschonken kan de afdeling Radiologie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo haar dienstverlening uitbreiden. Afdelingshoofd Ishwardath Thakoer zegt dat hiermee een grote gap binnen de zorg is gedicht. Het ziekenhuis kan nu harde uitspraken doen over wel of geen borstkanker. “En hoeven mensen niet meer naar het buitenland. Het is een grote kostenbesparing en maakt de zorgketen die wij bieden compleet.”

Zodra de diagnose borstkanker zal zijn vastgesteld zal het behandelingstraject worden uitgezet. Thakoer noemt het vroegtijdig ontdekken van borstkanker belangrijk voor het slagen van de behandeling. "Ondanks de voorlichting zijn er toch vrouwen die zich aanmelden wanneer de ziekte in een zodanige stadium verkeert dat we ze niet echt kunnen helpen."

Hij schat dat minstens één patiënt per week in het ziekenhuis komt die borstkanker heeft. "Ik wil niet meteen zeggen dat de situatie zorgelijk is, maar elke borstkanker patiënt is er één te veel." Het Mammacentrum van het AZP biedt nu een keten aan zorg, van diagnostiek tot begeleiding op medisch en sociaal niveau. "We hebben van radiologen, oncologen tot sociaal-maatschappelijk werkers en psychologen stand-by. Met ons nieuwe biopsie apparaat hebben wij nu alles in huis", zegt Thakoer.

Ziekenhuisdirecteur Claudia Marica-Redan vindt dat vrouwen deze ontwikkeling met zijn allen moeten toejuichen, "want we hebben vandaag een laatste stap gezet naar een complete mammazorg waar we alles rond borstonderzoek kunnen leveren". Ze benadrukt dat het centrum staat voor preventie. "Met de geste van Newmont zijn we nu in staat een stap vooruit te zetten richting de diagnostiek."

Maar ondanks de complete zorg die het ziekenhuis nu kan bieden, zijn er toch uitdagingen. Eén daarvan is het verzekeringsplafond. De verzekering dekt tot een bepaald bedrag of aantal behandelingen de kosten. "Het is voorgekomen dat de patiënt halverwege de behandeling zegt niet te kunnen betalen, maar we kunnen niet stoppen met de behandeling. We kiezen ervoor om gewoon door te gaan en zien wel achteraf hoe we de betaling regelen", aldus Thakoer. Het vacuum biopsie apparaat is 58.680 euro waard.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel