‘Grote setback van de bauxietindustrie’

Shoeket logo

Bron: De West

2 Augustus 2018 10:36

Voor mij lezen

NPS- voorzitter Gregory Rusland tevens ex- minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), heeft gisteren in het programma ‘To The Point’ aangegeven, dat de bauxietindustrie van ons land, een grote setback heeft gekregen door de manier waarop de regering heeft onderhandeld met de Alcoa. Hij is breedvoerig ingegaan op de stand van zaken toen hij als minister van NH aftrad.
Rusland zei dat bij zijn aftreden als NH-minister, hij een lijvig verslag heeft achtergelaten voor de huidige regering waarin de stand van zaken met de Alcoa is opgenomen. Hij heeft ook aangeboden om de regering bij te staan met betrekking tot de Alcoa in het belang van Suriname.
De regering heeft hiervan geen gebruikgemaakt. Volgens Rusland was de Alcoa van plan tot 2020 haar reserves in Oost- Suriname te mijnen om vervolgens naar West- Suriname te gaan. Hiervoor was er zelfs een deskundige uit Jamaica gehaald om zaken voor te bereiden. Dat de Suralco besloten heeft te stoppen met haar activiteiten in ons land, is volgens Rusland te wijten aan de regering die niet heeft gereageerd op de verschillende brieven van de Suralco/ Alcoa.
Rusland ging ook in op de verschillende aantijgingen van de regering naar het Nieuw Front toe, alsof zij niet hetzelfde heeft gedaan bij het vertrek van BHP Billiton. Rusland legde uit dat bij het vertrek van BHP Billiton, de toenmalige Nieuw Front regering van de Billiton heeft geëist, dat zij bij hun vertrek de infrastructuur en de faciliteiten moeten overdragen aan de Alcoa om zodoende de bauxietindustrie verder te ontwikkelen. Hij voegde eraan toe dat BHP Billiton opereerde onder de Bauxiet Maatschappij Suriname (BMS) die nooit is vertrokken uit Suriname, maar door tussenkomst van het Nieuw Front onder de Alcoa is gebracht. Hij zei dat het juist de NDP- regering is geweest die in het nadeel van Suriname een elektriciteitsovereenkomst met de Alcoa heeft afgesloten.
Rusland benadrukte dat het Nieuw Front in 2000 toen gewoon door had moeten werken met deze overeenkomt en dat er in 2008 om de tafel gezeten zou worden om de overeenkomst te herzien. Echter is dit niet meer doorgegaan door de gekelderde prijs van bauxiet waardoor de Alcoa het moeilijk had. Rusland zei dat 2011-2012 een goede gelegenheid was voor de huidige regering om deze overeenkomst te herzien, gezien de gunstige prijzen op de wereldmarkt. Desondanks zei Rusland dat hij bereid is om samen met de regering te kijken hoe onze bauxietindustrie gered kan worden.

-door Johannes Damodar Patak-

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel