PAHO strijdt tegen toename Covid-19-infecties

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

3 April 2021 06:36

Voor mij lezen
loading foto
previous next


De Pan American Health Organization (PAHO) heeft het virustoezicht, de aanschaf van vaccins en de levering van apparatuur verhoogd om landen in Noord- en Zuid-Amerika te helpen bij het bestrijden van de COVID-19-pandemie. Dit zegt Carissa F. Etienne, directeur van de organisatie. “Het virus blijft echter een zware tol eisen, met 19,7 miljoen gevallen en 475.000 sterfgevallen in de eerste drie maanden van 2021.”
 
"Alle landen moeten zeer alert zijn: bij deze pandemie leidt laksheid tot meer gevallen", zei Etienne tijdens haar wekelijkse persconferentie. “We dringen er bij onze lidstaten op aan het toezicht te versterken en actie te ondernemen bij het eerste teken dat het aantal gevallen toeneemt. Wacht niet tot je overweldigd bent. De risico's voor uw mensen en gezondheidssystemen zijn te hoog."
 
Vaccins
Met een hoopvol teken: "bijna al onze lidstaten rollen vaccins uit", zei ze. “Sinds gisteren hebben 124 miljoen mensen in Amerika minstens één dosis vaccins gekregen, en meer dan 58 miljoen hebben hun vaccinatieschema voltooid. Haïti zal spoedig volgen, aangezien de eerste zending van COVAX de komende weken arriveert, ”zei ze, verwijzend naar de wereldwijde alliantie om een eerlijke toegang tot vaccins te garanderen.

In de afgelopen 30 dagen hebben meer dan 2,5 miljoen vaccindoses verkregen via COVAX, 17 landen bereikt dankzij een inspanning, die werd gecoördineerd door PAHO's Revolving Fund, de erkende inkoopagent voor COVAX, meldde Etienne. Deze week ontvingen Guyana, Belize, Bahama's en Trinidad en Tobago hun eerste zendingen.
 
"Maar terwijl we de vooruitgang vieren, kunnen we onze ogen niet sluiten voor het feit, dat de aanvoer van vaccins onze grootste uitdaging blijft", zei ze. “Een groot deel hiervan is te wijten aan vertragingen in de productie doordat fabrikanten zich haasten om hun capaciteit te vergroten. Maar we zien ook veel te veel voorbeelden van vaccin-nationalisme, wat de wereldwijde beschikbaarheid nog verder beperkt. "
 
"Het huidige systeem is erg behoudend voor ongelijkheid en dat is niet acceptabel", vervolgde ze. "Vaccins moeten beschikbaar zijn voor iedereen die ze nodig heeft, ongeacht waar ze wonen."
 
Twee fronten
Gedurende de eerste drie maanden van 2021 heeft PAHO de pandemie op twee andere fronten aangevochten.
 
PAHO heeft zijn COVID-19 Genomic Surveillance Network "aanzienlijk uitgebreid" om varianten van SARS-Cov-2 te identificeren en te volgen, zei Etienne. Eenentwintig landen nemen nu deel aan het netwerk, "waardoor we een veel beter beeld krijgen van de varianten die in onze regio circuleren."

Volgens de meest recente epidemiologische update van PAHO is er in 32 landen en territoria van Noord- en Zuid-Amerika ten minste één van de drie zorgwekkende varianten geïdentificeerd. De varianten kunnen de overdraagbaarheid en virulentie van het virus vergroten of de effectiviteit van volksgezondheids- en sociale maatregelen of diagnostiek, vaccins en therapieën verminderen, hoewel er nog veel over te leren valt.
 
Daarnaast heeft PAHO geholpen bij de aanschaf van meer dan 3 miljoen eenheden medische maskers voor regionale landen. "En we ondersteunen regeringen elke dag actief om oplossingen te vinden voor zuurstof- en andere leveringsbeperkingen", aldus Etienne.
 
Echter, totdat vaccins op grotere schaal beschikbaar zijn, zijn preventieve maatregelen de beste optie in de regio, gaf de Directeur aan, waarbij zij landen aanspoorde om volksgezondheidsmaatregelen te volgen, zoals fysieke afstand, mond- en neusmaskers, handhygiëne en het vermijden van het bijeenkomen van mensen uit andere huishoudens.
 
"Zonder preventieve maatregelen zou onze regio te maken kunnen krijgen met een stijging die nog groter is dan de vorige", zei ze. 'Dus laat me zo duidelijk mogelijk zijn. Mijn belangrijkste richtlijn voor plaatsen waar de overdrachtspieken optreden, kan in twee woorden worden samengevat: Blijf Thuis."
 
"We hebben allemaal een rol te spelen bij het volgen van de volksgezondheidsmaatregelen, die zijn ingevoerd om onze gemeenschappen te beschermen", vervolgde ze. “Dit is hoe wij levens zullen redden. Dit is hoe wij COVID-19 zullen verslaan."
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel