DE MINISTER VAN Justitie en Politie Kenneth Amoksi maakt zich ernstig zorgen over de ongecontroleerde stroom illegalen in Suriname en brengt hen vooral in verband met smokkel, drugs- en wapenhandel. De bewindsman noemt vooral de grote groepen uit Brazilië, omdat bij de zuiderburen de Covid-19-situatie niet onder controle schijnt te zijn en niet moet worden uitgesloten dat van daaruit het coronavirus (weer) wordt geïmporteerd. Overwaaien van Covid-19 kan catastrofaal zijn voor de gezondheidszorg in Suriname.
Het is ietwat sterk uitgedrukt dat de bevolking vogelvrij is verklaard, door het onvermogen van de regering de variant van het oprukkende Corona virus in Brazilie buiten de deur te houden. Mensen uit het zuidelijk buurland blijven meestal niet in de hoofdstad of randgebieden, maar duiken onder in het binnenland, met name de goudvelden. Dat geeft een onveilig gevoel, vooral omdat Suriname een open deur is voor vreemdelingen.
Minister Amoksi beaamt dat regelmatige controle van hotels ontbreekt, en dat de samenwerking tussen overheidsdiensten en hotels en pensions ontbreekt. Die was er jaren geleden al, maar even zolang wordt niet meer gecontroleerd. Dat de overheidsadministratie op sommige punten een puinhoop is, is bekend. Daardoor is er ook geen zicht op welke buitenlanders, nadat hun visum verlopen is, niet terugkeren naar hun land van oorsprong. Veel van hen belanden in de illegaliteit zegt de minister en hieraan mag gerust criminaliteit worden toegevoegd.
In tegenstelling tot de harde conclusie van minister Amoksi dat een oplossing voor het onderduiken van vreemdelingen niet voor de hand ligt, is vicepresident Ronnie Brunswijk positief gestemd. De regering geeft spoedig duidelijkheid, zegt hij. Hopelijk is het geen luchtkasteel. Het moet duidelijk zijn dat de regering zo snel mogelijk bestaande instituten belast met het vreemdelingenbeleid en de veiligheidsaspecten grondig herstructureert, interdepartementale samenwerking verplicht stelt, de juiste mensen op de juiste plaats inzet en de grensbewaking verbetert.
Voorgaande regeringen hebben enkele keren een 'generaal pardon' gegeven aan illegalen, maar die handreiking blijkt achteraf dweilen met de kraan open, gezien de lucratieve mogelijkheden. De goudkoorts in het binnenland is daar het beste voorbeeld van en goudzoekers gaan soms letterlijk over lijken om hun doel, rijk worden, te bereiken. Ook de (soms) illegale prostitutie in het achterland is een bloeiende business. Onderzoek is nodig naar 'ondernemers' die mogelijk grote belangen hebben in het binnenland en illegalen op hun loonlijst hebben. Het wordt tijd dat opheldering komt en personen die onder de radar opereren uit de anonimiteit worden gehaald.