PARAMARIBO - Het Trans-Atlantische slavernijverleden van Nederland staat volop in de belangstelling. Behalve een expositie in het Rijksmuseum zijn er diverse initiatieven genomen om het slavernijverleden van Nederland in de voormalige koloniën onder de aandacht te brengen.
Stichting Surtefilm s Suriname van John Slagveer treft momenteel voorbereidingen voor de vijfdelige documentaire 'Sporen Rotterdam Suriname'. "Twaalf tot vijftien Rotterdamse studenten van de bovenbouw havo/vwo zullen voor tien dagen naar Suriname afreizen om zo dichter bij de geschiedenis te komen. Ze worden op de voet gevolgd door onze cameraploeg", vertelt Slagveer aan de Ware Tijd. De documentaire is onderdeel van een uitwisselingsproject tussen de gemeente Rotterdam en de stichting, waarbij Rotterdamse en Surinaamse jongeren betrokken zijn.
Dit project focust zich op de bewustwording van Rotterdamse schooljongeren over de koloniale en slavernijgeschiedenis van Rotterdam. Vorig jaar oktober is middels de publicatie van drie boeken over het slavernijverleden van Rotterdam duidelijk geworden dat de stad, naast Middelburg en Amsterdam, degelijk geprofiteerd heeft van de Trans-Atlantische slavernij.
Om de resultaten naar een breder publiek te trekken, met name jongeren, nam Surtefilm het initiatief om de docuserie te maken met havo-/vwo-studenten. Veel jongeren, hebben volgens Slagveer, weinig tot geen kennis over het onderwerp. "Omdat het in hun beleving al zó lang geleden is of omdat hun ouders uit andere werelddelen komen en niks met dit verleden te maken hebben. Het is voor hen niet meer dan een abstract verhaal uit het geschiedenisboek. Juist deze geschiedenis bepaalt mede hoe de wereld van de jongeren van nu eruit ziet", zegt Slagveer.
Om het erfgoed van het slavernijverleden te bewaren voor de toekomst, is het voor hem belangrijk om nieuwe generaties bewust te maken van de impact die de slavernij heeft gehad en nog steeds heeft. Hij is van mening dat jongeren niet bereikt worden door ze een lesje te leren. "Ze moeten voelen en meegenomen worden in een beleving. Alles wat oud is, vinden ze al snel saai, omdat ze geen relatie met zichzelf voelen. Het project 'Sporen Rotterdam Suriname' maakt het onderwerp voor een jongere doelgroep inzichtelijk en voelbaar."
De jongeren zullen via de archieven kennismaken met de slaven, slaveneigenaren en slavenonderhandelaars. Daarnaast zullen er informatieavonden worden georganiseerd en zullen bezoeken aan musea en herdenkingsmonumenten worden gebracht. De bevindingen worden aan de hand van verschillende thema's voor de documentaire opgezet. De verwachte startdatum van het project is op 1 september. Slagveer hoopt dat de coronasituatie vóór die datum een beetje minder wordt en de maatregelen versoepeld worden, zodat het project zoals gepland kan aanvangen.
De documentaire wordt gecombineerd met digitale lesbrieven. Drie delen van de documentaire zijn bestemd voor de basisscholen bovenbouw en mulo (voj-niveau) en de overige twee delen zijn voor de havo/vwo-studenten (vos-niveau). Voor de scholieren in Rotterdam is de documentaire beschikbaar vanaf het vmbo-niveau. Er wordt speciaal een website ontwikkeld, waarop de documentaire bekeken kan worden.