Blokkade Suezkanaal doet olieprijzen stijgen

Het megacontainerschip Ever Given is door harde wind en een zandstorm vastgelopen in het Suezkanaal in Egypte. (Foto: Suez Canal Authority)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

26 Maart 2021 18:32

Voor mij lezen
loading foto
previous Het megacontainerschip Ever Given is door harde wind en een zandstorm vastgelopen in het Suezkanaal in Egypte. (Foto: Suez Canal Authority) next


De olieprijzen zijn vandaag, vrijdag, met meer dan 3% gestegen uit vrees dat de blokkering van het Suezkanaal weken kan duren. Het ?gigantisch containerschip Ever Given blokkeert het kanaal al vanaf dinsdag, waardoor de aanvoer van ruwe en geraffineerde producten zou kunnen afnemen.

De prijzen waren echter nog steeds op weg naar een derde opeenvolgend wekelijks verlies, waarbij de vooruitzichten voor de vraag werden getemperd door nieuwe beperkingen door  het coronavirus in Europa.

Brent-ruwe olie steeg met US$ 2,12, of 3,4%, tot $ 64,07 per vat, na een daling van 3,8% op donderdag.

Amerikaanse ruwe olie uit West Texas Intermediate (WTI) steeg met US$ 2,16, of 3,7%, tot US$ 60,72 per vat, nadat het een dag eerder met 4,3% was gedaald.

Beide benchmarks lagen op schema voor wekelijkse verliezen, na een daling van meer dan 6% vorige week.

De Egyptische Suez Canal Authority zei vrijdag dat operaties om het gestrande containerschip te bevrijden zouden worden hervat na het voltooien van baggeroperaties, die voor 87% zijn voltooid. Het bergingsbedrijf zei donderdag dat het vlot trekken van het schip weken kan duren.

Van de totale 39,2 miljoen vaten per dag (bpd) ruwe olie over zee in 2020 ging 1,74 miljoen bpd door het Suezkanaal, volgens data-inlichtingenbedrijf Kpler. Bovendien gaat 1,54 miljoen bpd aan geraffineerde olieproducten door het kanaal, goed voor ongeveer 9% van de wereldwijde handel in olieproducten over zee, zei Kpler.

Vrijdag stonden er tien schepen te wachten bij de toegangspunten van het kanaal met ongeveer 10 miljoen vaten olie, zei Kpler. Door de blokkade in het Suezkanaal zijn de scheepvaarttarieven voor olieproducttankers deze week bijna verdubbeld en zijn verschillende schepen omgeleid.

Opslagtanks voor ruwe olie zijn te zien in Cushing, Oklahoma, de Verenigde Staten. De druk op de olietoevoer neemt toe, nu toevoerschepen niet door het Suezkanaal kunnen. (Foto: Reuters)
De oliemarkten reageerden ook door zorgen over het escalerende geopolitieke risico in het Midden-Oosten. De Jemenitische Houthi-troepen zeiden vrijdag dat ze faciliteiten die eigendom zijn van Saudi Aramco zullen aanvallen.

De verwachting dat de Organisatie van olie-exporterende landen en haar bondgenoten waarschijnlijk hun lagere productie zullen handhaven, ondersteunde ook de prijzen.

De grote olie-importeur India zei dat het "ondiplomatiek" was om Saudi-Arabië te vertellen zijn olievoorraden aan te boren om de hoge prijzen aan te pakken.

De Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), die een week voor de OPEC + -bijeenkomst handelt, heeft de aanvoer van ruwe olie aan Aziatische klanten in juni verminderd tot 10% -15% van 5% -15% in mei, aldus verschillende bronnen.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel