Greenheart nog steeds op gespannen voet met arbeiders

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 Maart 2021 18:01

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Tussen de leiding van houtmultinational Greenheart en arbeiders in Apoera heerst een alles behalve vriendschappelijke werkrelatie. Het bedrijf heeft het ‘no work, no pay-principe’ toegepast bij arbeiders die in Apoera wonen en weigeren op andere locaties van het bedrijf zoals in Tibiti en Paramaribo te werken. “Dit is niet in goede aarde gevallen bij ons, maar we geloven nog steeds dat partijen een oplossing zullen vinden”, zegt Ricardo Karwofodi, leider van de groep tevens bestuurslid van de vakbond tegen de Ware Tijd.

Het bedrijf heeft alle achttien betrokken werknemers individueel aangeschreven en hen erop gewezen dat vanaf midden maart 2020 tot januari 2021 zij salaris hebben gekregen zonder enige tegenprestatie. Greenheart bericht hen dat zij moeten gaan werken te Duisburglaan in Paramaribo, bij het hoofdkantoor. Er zal gezorgd worden voor transport, accommodatie en voeding. Ook schrijft het bedrijf dat het geen gebruik is dat werknemers die worden overgeplaatst salarisaanpassing krijgen.

Het werkrooster te Duisburglaan wordt volgens de onderneming gehanteerd conform de wettelijke regels. Het wordt jaarlijks opgestuurd naar het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ). Er wordt ook aangehaald dat er te Apoera geen werk is voor de mensen en dat ze zich vanaf 8 februari moesten aanmelden op de aangewezen locaties. Dat is niet gebeurd en het bedrijf past daarom het 'no work, no pay'-principe toe.

Een arbeider zegt in een reactie op de brief dat hij op 5 maart op de hoogte is gesteld dat hij 8 maart zijn woon- en werkgebied Apoera moet verlaten om te werken te Duisburglaan. Hij zegt geen inspraak in het besluit te hebben gehad en vindt dat geen rekening gehouden wordt met de ingrijpende verandering in zijn privéleven. Zijn vrouw die ook werkzaam is bij het bedrijf zou volgens de brief overgeplaatst worden van Apoera, waar het gezin woont, naar Tibiti, ongeveer 200 km verder. "Wij hebben samen zeven kinderen, van wie vier minderjarig zijn. Door de overplaatsing naar verschillende gebieden zullen mijn vrouw en ik minimaal drie weken geen contact hebben met elkaar en onze kinderen. Dat kan tot gezinsontwrichting leiden en maken dat de kinderen gaan ontsporen", staat in een brief van de arbeider.

Minister Rishma Kuldipsingh van AWJ zegt dat de bond haar mondeling heeft geïnformeerd over de kwestie en ze heeft om een schriftelijke bevestiging gevraagd. De Arbeidsinspectie zal de zaak verder moeten behandelen. "We houden Greenheart in de gaten, want het bedrijf mag niet op die manier omgaan met de arbeiders", aldus de bewindsvrouw. Greenheart-directielid Amrita Bhagwat was niet bereikbaar voor commentaar.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel