Bushouders dringen aan op spoedvergadering

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 Maart 2021 14:07

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Ik word elke dag gebeld door bushouders die klagen over onze problemen. Ze eisen een spoedvergadering en in die meeting moeten er concrete besluiten genomen worden.” Zo verwoordt Rawien Bajnath, adviseur van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), de verbolgenheid onder de busondernemers. Ze willen dat de tarieven worden aangepast of dat ze een maandelijkse vergoeding krijgen.

Daarnaast is het geduld om te wachten op de betaling van het restant Covid-19-geld opgeraakt en moeten ze zelfs nog de dieselcompensatie van het eerste kwartaal van 2020 ontvangen. Intussen is deze tegemoetkoming afgeschaft door deze regering. "Nog deze week moet die vergadering gehouden worden, want de overheid lijkt geen begrip te hebben voor onze situatie", zegt Bajnath. Er wordt nog steeds gereden met tarieven die gebaseerd zijn op de brandstofprijs die in september 2020 nog 5 SRD goedkoper was.

Kort nadat de regering en PLO in die maand tot overeenstemming kwamen, is de benzineprijs drastisch omhooggegaan. "Dat was zo oneerlijk en we wachten al sindsdien om de tarieven aan te passen", zegt PLO-secretaris Vishen Nejal in gesprek met de Ware Tijd. Het moet volgens hem niet lijken alsof het PLO-bestuur niet opkomt voor de belangen van de bushouders. Naar zijn zeggen is het bestuur regelmatig in overleg met onder andere minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme (TCT). "Er wordt beloofd door de minister dat zaken zoals de uitbetaling van Covid-19-vergoeding en dieselcompensatie goed komen, maar we zien nog niets", zegt Nejal.

De minister blijkt volgens hem ook geen voorstander te zijn van tariefverhoging. Nejal zegt dat de PLO een maandelijkse vergoeding heeft, die terug moet werken naar september toen de brandstofprijs is verhoogd. Hij wil dat geen dieselcompensatie noemen "maar het moet een maandelijks bedrag zijn om de dure benzine te compenseren. Misschien moet het geld in het kader van de coronacrisis aan ons gegeven worden". De PLO en deskundigen van de overheid zijn wel bezig om nieuwe tarieven te berekenen. De secretaris geeft aan dat deskundigen aangeven dat dit proces mogelijk drie weken kan duren. "Dat is te lang", klaagt hij.

Nejal had nog gisteren telefonisch geprobeerd om met John Mahadewsing, voorzitter van de PLO, te praten over de klachten van de bushouders. Echter, hij kon die tot gistermiddag niet aan de telefoon krijgen. Jubithana wil niet veel zeggen over de kwestie. "Het ministerie is in overleg met de PLO en daarom zal ik niet ingaan op informatie in deze fase", aldus de minister.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel