Prijs boter rijst uit de pan

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 Maart 2021 10:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Niet alleen bakkers, maar ook koks zijn niet blij met de recente prijsverhoging van roomboter en margarine. Maandag maakte VSH Foods bekend dat vanwege de toegenomen kosten voor vracht, grondstoffen en verpakkingsmateriaal het bedrijf genoodzaakt is de prijzen voor zijn producten aan te passen. Om een indicatie te geven: een pakje Marigold roomboter kost nu SRD 45,-. terwijl dat vorig jaar juni SRD 26,05 was.

Drusilla Groenewoud heeft tijdens haar bakkersopleiding ook geleerd om de kostprijs te berekenen. Toch kan zij die kennis niet in de praktijk toepassen. "Als ik de berekening die ik heb geleerd hanteer, krijg ik geen bestellingen meer. Ik zit eigenlijk onder de prijs en toch nemen de bestellingen af." Haar gloriedagen waren in 2013 toen ze de Viadu Challenge won. In vergelijking met toen ligt haar business nu bijna stil.

Om viadu smeuïg te krijgen moet je roomboter gebruiken. Voor een A4 formaat cake zijn twee pakken nodig. "Om de prijs beheersbaar te maken gebruik ik een mix van half boter en half roomboter." Het verschil tussen de twee soorten ligt niet alleen in de textuur van het product maar ook in de smaak. Dat zijn twee belangrijke elementen. Wat de prijs zal zijn voor een viadu van uitsluitend roomboter gemaakt, weet Groenewoud niet. "Die bestelling krijg ik niet, heb ik de berekening niet gemaakt."

Naast het bakken maakt ze gerechten op bestelling. "Niet bij alle gerechten heb je roomboter nodig, dus dat valt dan mee, maar voor mijn macaronischotel heb ik die wel nodig en dan moet ik om de prijs beheersbaar te houden mixen."

Joelle Issa, eigenares van Cupcakes Fantasy, heeft in 2013 cupcakes in Suriname geïntroduceerd tijdens een showcase in Courtyard by Marriott. "Ik ben al jaren geleden overgestapt naar de buitenlandse roomboter. Niet alleen vanwege de prijs, maar je hebt ook de optie tussen de gezouten en ongezouten variant. Als bakker vind ik het prettig om mijn zoutgehalte zelf te mogen bepalen."

De import roomboter kost SRD 31, maar omdat zij in het groot koopt betaalt ze minder. "Men moet niet vergeten dat ook eieren belachelijk duur zijn geworden. Je winstmarge wordt alsmaar kleiner. Wat je niet wil is dat jouw prijzen inconsistent zijn door de minste en geringste verhoging in de winkel." Om dat zoveel mogelijk te vermijden koopt ze slim in en vergelijkt ze voortdurend de prijzen. "Ik heb laatst gezien dat een winkel chocolate chips SRD 35 duurder verkoopt. Dit is een groot prijsverschil; het nadeel is dat je steeds moet bellen en vergelijken en dat vergt tijd en kost geld."

Een goede controle op de prijzen in de winkels komt niet alleen ondernemers ten goede, maar ook de sociaal zwakkeren. Marlon Telting, directeur van VSH Foods, zegt nota te hebben genomen van het concurrerend buitenlands merk. "Het bevreemdt ons dat de autoriteiten met name de controledienst, niet op dit soort zaken letten, kennelijk doen ze alleen controle bij verhogingen van prijzen", merkt Telting op.

Een zoektocht op Google leert dat een blokje boter bij Albert Heijn 1,90 euro kost. "Dan moet het nog geïmporteerd worden en tel daarbij ook een winstmarge bij. De prijs leunt dan algauw tegen de onze aan." Wat de prijs verder beïnvloed is de gestegen brandstof- en grondstofprijzen, de koers en de verhoogde omzetbelasting. "De prijsverhoging hebben we zolang mogelijk uitgesteld. Uiteindelijk moesten we het doen anders hebben we die lekkere boter en margarine nog voor zes maanden en daarna moeten we sluiten."

De directeur geeft aan dat het bedrijf er belang bij heeft dat de prijzen betaalbaar blijven. "Maar onder de kostprijs verkopen betekent je bedrijf kapot maken." Door de verhoogde prijzen van boter en margarine verwacht het bedrijf een terugval in inkomsten. "We zullen het moeten nemen als het komt en hopen op betere tijden."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel