Mark Lall: ‘We blijven maar investeren’

Shoeket logo

15 Mei 2018 15:58

Voor mij lezen

Booteigenaren zijn bezorgd over de vele kosten die zij moeten maken om hun eigen veiligheid in Surinaamse wateren middels het Vessel Monitoring System (VMS) te garanderen. Het systeem moet ervoor zorgen dat de responstijd bij calamiteiten kan worden ingekort. Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, zegt aan Dagblad Suriname dat zijn organisatie geen goede ervaring heeft met dit systeem, omdat eerder aangeschafte apparaten tijdens een proefdraai niet goed bleken te werken. De overheid heeft toen voor de dienst betaald, maar geen service ervoor gehad. Booteigenaren moeten maandelijks USD 39 aan abonnementskosten hiervoor betalen. Het apparaat aanschaffen van een nieuwe provider zal eveneens eenmalig USD 750 kosten. Gehoopt wordt dat de overheid de ondernemers met een subsidie tegemoet komt of de kosten volledig op zich neemt. LVV-minister Lekhram Soerdjan hoopt uiterlijk deze week een gesprek met een nieuw uitgekozen bedrijf/provider en alle actoren te voeren, waarna over kan worden gegaan tot de ondertekening van het contract. In het parlement is niet duidelijk geworden of hiervoor al een openbare aanbesteding is gehouden. Volgens Lall staat inderdaad een overleg tussen LVV, het Visserscollectief en de provider op schema. “Het draait allemaal om kosten hier. Wat dat betreft, maken de vissers zich ook zorgen, omdat we maar blijven investeren. De provider en LVV moeten ons de garantie geven dat het apparatuur deze keer wel zal werken”, aldus de Visserscollectief-secretaris.

Pas na een week duidelijkheid over opgevoerde veiligheid op wateren
Vanaf 12.00 uur afgelopen zaterdag mogen vissers weer onbezorgd naar zee om te vissen. Lall voert aan dat tot maandagmiddag slechts een deel van de vissersboten van de aanmeerstijgers zijn vertrokken. Ruim 110 booteigenaren zijn gebundeld in het Visserscollectief Commewijne en Paramaribo, terwijl voor de bevolkingsvisserij er ongeveer 400 vergunningen zijn verstrekt. Hierdoor kan het collectief niet spreken voor de booteigenaren die bij haar aangesloten zijn. “Wij kunnen daarom niet aangeven hoeveel boten van de hele vloot al zijn vertrokken. Een aantal is wel nog bezig met het laden, omdat het niet een proces is dat binnen één dag kan gebeuren.” De Visserscollectief-secretaris stelt dat het veiligheidsgevoel enigszins is verbeterd door de beloftes die door autoriteiten zijn gedaan. Geconstateerd wordt dat de Marine, de Kustwacht, de politie en helikopters actief zijn. Echter, het collectief zal minimaal pas na een week van de vissers kunnen vernemen hoe zij dat de praktijk in het werkgebied hebben ervaren. “Wanneer een vissersboot vertrekt, keert die niet dezelfde dag terug maar na een bepaalde periode. De eerste boten zullen naar verwachting misschien pas na een week terugkeren.”

‘We hebben geen zicht welke mensen actief zijn binnen de sector’
Lall benadrukt dat zijn organisatie het ministerie van Justitie en Politie nadrukkelijk heeft gevraagd om de illegaliteit binnen de sector te ordenen. “Wij gaan de waarheid niet onder stoelen of banken steken. ‘De meeste vissers op de Surinaamse wateren zijn illegaal.’ Bemanningsleden die aan boord werken, hebben geen geldige documenten, maar zijn via de illegale backtrackroute naar en van Guyana naar hier gekomen”, stelt hij. Justitieminister Stuart Getrouw heeft vorige week in De Nationale Assemblee gezegd dat illegalen meegenomen zullen worden in het legalisatieproject van zijn ministerie, waardoor zij op den duur een legale status kunnen krijgen. Belangrijk volgens Lall is dat de illegale bemanningsleden van boten alvast ergens worden geregistreerd en gescreend, alvorens zij van de aanmeersteigers mogen vertrekken. “Wij hebben jarenlang een gedoogbeleid gevoerd vanwege het feit dat Surinamers niet naar zee willen. Nu hebben wij geen zicht welke mensen actief zijn binnen de sector. De kans ontstaat hierdoor dat criminelen ongestoord verder kunnen opereren”, aldus de secretaris van het Visserscollectief.

FR

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel