Sitdownactie personeel AZP voor inspraak vakbond

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 Maart 2021 05:50

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Ursula Milan uit Lelydorp is ontstemd als ze wordt tegengehouden bij de poort van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Ze is niet op de hoogte van de actie van het personeel. “Ik begrijp ze wel. Ze werken hard en verdienen waar ze recht op hebben, maar ze hadden dat wel kunnen laten weten. Dan was ik thuis gebleven”, deed ze woensdag haar beklag tegenover de Ware Tijd.

Ook 'meneer' Sital is kwaad. "Ik moet mij laten prikken en welke afdelingen dispensatie hebben weet ik niet. Tijdens deze regering hebben ze al zoveel acties gevoerd. Bij de vorige hebben ze toch ook niets gevraagd."

De personeelsbond van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft woensdag van zeven tot en met elf uur 's morgens een 'sitdownactie' gevoerd omdat hij inspraak wil in belangrijke beslissingen van de directie en het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat onder meer om het aanstellen van personeel, praten over een eenduidig loon, de Covid-19-compensatietoeslag, het aanstellen van de raad van commissarissen en ontbinden van de wervings- en mutatiecommissie. Ook wil de vakorganisatie een nieuwe manager voor het educatiecentrum.

Bondsvoorzitter Lloyd Pool verduidelijkte tegenover de Ware Tijd dat het niet de bedoeling was om het ziekenhuis lam te leggen. Daarom deden niet alle afdelingen mee. "De Spoedeisende Hulp en bepaalde andere afdelingen bleven operationeel. Wel deden administratieve afdelingen, de operatiekamers en enkele ondersteunende afdelingen mee." Dialyseverpleegkundige Lorain Joomun deed niet mee. "Het werk gaat gewoon door. De patiënten kunnen niet wachten. Maar de actie ondersteun ik wel", benadrukte ze.

Er moeten volgens Pool werkbare oplossingen komen voor de aangekaarte knelpunten. De bond mag nimmer worden uitgesloten bij belangrijke zaken. Zo vindt hij dat het bij reorganisatie getuigt van behoorlijk bestuur als de bond kan meebeslissen, want dat gebeurt onvoldoende. Vergaderingen vanuit het ministerie waren onvoorbereid. "Dat kan niet. We zijn hier bezig in het belang van het 2.200 man tellende personeel."

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid vond dat er geen urgente zaken waren die direct aanleiding zouden moeten geven om te staken. "We begrijpen de gevoelens, maar we kiezen liever het pad van dialoog." Dat gesprekken met de bond op het ministerie meerdere keren zijn uitgesteld, heeft volgens hem niets te maken met onwelwillendheid, maar met overmacht. "Maar ik kan garanderen dat de bond op korte termijn zal worden uitgenodigd zodat we de zaken kunnen bespreken."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel