Cuba biedt Suriname Covid-19-vaccins aan

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De Cubaanse regering heeft Suriname aangeboden om bij te dragen aan het vaccinatieprogramma tegen Covid-19, blijkt uit gesprek van de Ware Tijd met ambassadeur Igor Azcuy. Als Suriname het aanbod accepteert, kan het al in juni beschikken over het Soberana 02-vaccin, dat - naast Soberana 01, Abdala en Mambisa - het verst in alle testfases is. Bovendien heeft het ook de beste prognoses bij de Wereldgezondheidsorganisatie.

Cuba heeft elf miljoen inwoners en staat wereldwijd bekend om zijn goed georganiseerde gezondheidssector. Het heeft relatief weinig coronabesmettingen en hanteert strenge protocollen. Azcuy: "Van heel Latijns-Amerika heeft Cuba de minste Covid-19-sterfgevallen en één van de beste immunisatiesystemen. In juni zal begonnen worden met massaal vaccineren van de bevolking." Wie niet naar een centrum kan gaan voor vaccinatie, zal het vaccin thuis of op school toegediend krijgen. Ziekenhuizen en gezondheidscentra liggen centraal, vaak niet ver van elkaar en grenzen meestal aan woonwijken.

De drieduizend Cubanen die in Suriname verblijven moeten volgens Azcuy ook gevaccineerd worden, "want ik wil dit Covid-19-probleem graag oplossen". Maar er is daarover nog niet gesproken met de Surinaamse regering. Of en hoeveel Cubanen Covid-19 hebben gekregen en of zijn overleden aan het virus weet de ambassadeur niet. Hij wil zodra dat mogelijk is een voorbeeld stellen en zich laten vaccineren.

De diplomaat wijst Cubanen die illegaal in Suriname verblijven op hun verantwoordelijkheid. "Zij hadden de mogelijkheid om, door de Covid-19-situatie, hun verbijfsvergunning van negentig dagen met toestemming van de Surinaamse autoriteiten te verlengen. Maar sommige zijn niet naar de ambassade gekomen om dit proces in gang te zetten of aan te geven dat ze eventueel terug willen. Ze zijn dus illegaal en overtreden hiermee de wet."

De ambassadeur verzekert dat de Cubaanse autoriteiten bereid zijn om landgenoten, ongeacht hun status in Suriname, naar huis terug te vliegen. Het ligt aan de Surinaamse autoriteiten of deze groep ook wordt meegenomen in het Covid-19-vaccinatieprogramma. 79 Cubaanse dokters en gezondheidsmedewerkers ondersteunen Suriname in de strijd tegen Covid-19, voor het overgrote deel in het Regionaal Ziekenhuis Wanica, maar ze zijn ook te vinden in het binnenland.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait