Sabajo: “Regering moet DNA informeren over donatie bouw scholencomplex Marowijne”

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

NDP-parlementariër Claudie Sabajo doet het verzoek aan de regering om de samenleving en De Nationale Assemblee (DNA) te voorzien van alle relevante documentatie over de bouw van het middelbare scholencomplex in het district Marowijne. Ze voegt meteen eraan toe dat transparantie (lees: controle) niet als daad van vijandschap beschouwd moet worden doch non-transparantie wel.

Ze legt uit dat met grote fanfare op 20 februari de eerste steenlegging heeft plaatsgevonden voor het middelbare scholencomplex in het district Marowijne. Dwars door het gejuich van de plaatselijke bevolking en de autoriteiten valt op te merken, dat er een addertje onder het gras schuilt. Zo heeft minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aangegeven, dat de eerste fase van zes lokalen door een plaatselijke ondernemer gratis wordt gebouwd als cadeau aan de gemeenschap van Marowijne.

Naar zeggen van de minister is hiertoe besloten toen bleek dat door veel papierwerk de financiering door de Islamitische Ontwikkelingsbank (ISDB) nog even zal duren en dat door tussenkomst van vicepresident Ronnie Brunswijk voor een andere optie is gekozen. Sabajo zegt dat de minister ook heeft aangegeven, dat financiering vanuit internationale organisaties zoals de ISDB, de Wereldbank en andere financiële instellingen, procedures kent die uiteraard invloed hebben op de duur van de verstrekking van leningen.

“Het is mede tegen deze achtergrond dat de vorige regering, die dit project en nog vele andere projecten heeft geïnitieerd en al ermee bezig was, dit project niet heeft kunnen continueren en vervolmaken,” zegt Sabajo.

Het valt op te merken dat in de Comptabiliteitswet 2019, met name in artikel 7 lid 1 sub a, de ministeriële begroting de geraamde uitgaven voor het begrotingsjaar bevat, met inbegrip van plannen voor externe financiering in de vorm van leningen en schenkingen . In de context van de veelbesproken bestuurlijke term van transparantie en openheid is het noodzakelijk de samenleving en DNA omstandig te informeren over de schenking in deze zaak, is de parlementariër van oordeel.

Ze vraagt zich af als bedoelde schenking ergens geregistreerd en gepubliceerd is. Indien dat wel zo is, heeft ze graag dat DNA direct geïnformeerd wordt hierover. Het is volgens de parlementariër cruciaal dat de gelden en materialen die ontvangen zijn van betrokken donateurs openbaar gemaakt worden om de zuiverheid van zaken te garanderen. Zoals voorgeschreven door voornoemde wet worden deze zaken door ministeries door middel van goeie administratie en publicatie bijgehouden en nota bene met naam en toenaam.

In het verlengde hiervan brengt Sabajo in herinnering, dat de huidige vicepresident tijdens zijn inauguratie een gouden plak van 100 gram in ontvangst heeft genomen van een particulier en of een ondernemer. Het is uitermate van belang te voorkomen dat door middel van dubieuze giften onredelijke verwachtingen jegens partijen worden gewekt, die de integriteit van instituten in gevaar kunnen brengen en zwaar kunnen ondermijnen.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait