Nederland zal kunst uit koloniaal tijdperk teruggeven

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous De Nederlandse ambassadeur, Henk van der Zwan, cultuur attaché Tessa Leeuwsa, directeur van Cultuur, Roseline Daan en minister Marie Levens. (Foto: MinOWC) next


Nederland zal de kunststukken uit de koloniale periode teruggeven aan Suriname. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur heeft hierover een bespreking gehad met de Nederlandse ambassadeur, Henk van der Zwan.

“We moeten als land in staat zijn om de kunstwerken in ontvangst te nemen. Er moet een geschikt gebouw zijn voor de opslag, personeel moet getraind worden voor het onderhoud en hiervoor is bovendien financiering nodig,” heeft de minister aangekaart tijdens de bespreking met de diplomaat afgelopen vrijdag.

Levens probeert de teruggave in een projectvorm uit te voeren, die zal samenlopen met het project Herstel Binnenstad. Het ministerie heeft ervoor gekozen hierbij delen van de stad op basis van protocollen over te geven aan particulieren voor onderhoud. “We kunnen misschien enkele van deze gebouwen inzetten als musea om de kunstwerken te verspreiden”, meent de minister. Dit kan volgens haar zorgen voor vergroting en diversificatie van het toerisme in Suriname, meldt het ministerie.

De teruggave van de objecten is onderdeel van een breder ‘herstel van onrecht’. De Adviescommissie Nationaal Beleidskader Koloniale Collecties werd vorig jaar op verzoek van de demissionaire minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, ingesteld door de Raad voor Cultuur, met als opdracht een advies te formuleren over de omgang met koloniale collecties. Het rapport adviseerde de teruggave van de kunstwerken.

Van der Zwan geeft aan dat het Nederlandse parlement een debat hield om een nieuwe dynamiek te brengen in de relatie met Suriname. Er is een motie aangenomen om een gebaar te doen aan de nabestaanden van Anton de Kom. “We kijken naar een leerstoel, een lezing of een programma studiebeurzen”, merkt de ambassadeur op. De tweede motie is een appel aan de regering om meer middelen voor culturele samenwerking tussen Nederland en Suriname.
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait