Naze Amina rechtmatige stamhoofd der Saramaccaners

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

In een liba krutu gehouden te Semoisie afgelopen zaterdag, is bepaald dat de stam der Saramaccaners Naze Amina erkent als de rechtmatige granman. In gesprek met Suriname Herald vertelt kapitein Alosa van het dorp Dangogo, dat Amina volgens de juiste traditionele stappen ingewijd is tot granman der Saramaccaners.

De vorige regering onder leiding van Desi Bouterse heeft een ingreep gepleegd en iemand de beschikking tot granman gegeven, zegt Alosa. “Deze persoon was toen hoofdkapitein en hoofdkapitein moet hij blijven.”

Volgens Alosa heeft die persoon in de afgelopen periode een aantal personen benoemd tot kapitein en basya. Deze kapiteins en basya’s waren niet uitgenodigd voor de liba krutu. Alosa geeft aan dat zij niet uitgenodigd zijn, omdat zij niet volgens de juiste traditionele procedures benoemd zijn, dus eigenlijk maken zij geen deel uit van het traditioneel gezag.

Verder is er op de liba krutu ook besloten, dat er wetgeving moet komen over dit vraagstuk. Hoofdkapitein Zonnzef Aboikoni geeft aan dat de stam graag ziet dat er vastgelegd wordt, dat de regering nooit en te nimmer meer zal infiltreren in de benoeming van iemand van het traditioneel gezag. Vooral wanneer het gaat om de benoeming van de granman.

Sjovellie Amoksi

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait