COMMENTAAR: Onvrede en kennismaking

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

HET IS EEN ongeschreven regel dat in welk verband dan ook een nieuwkomer zo snel mogelijk kennis maakt met de mensen met wie of werkarmen waarmee hij zal moeten samenwerken. Het kan zijn dat er wederzijds andere inzichten zijn. Maar introductie omzeilen of op de lange baan schuiven zal partijen nog verder uit elkaar drijven en dat zal zich te zijner tijd wreken. Zo een situatie zou kunnen ontstaan tussen het traditioneel gezag van het Boven-Surinamegebied, met aan het hoofd granman Albert Aboikoni en anderzijds de regering.

Deze week hebben gezagsdragers uit het gebied misnoegen geuit omdat ze, zeven maanden na het aantreden van de regering, nog niet zijn uitgenodigd voor kennismaking, noch minder zijn zij bij de gezagsdragers op bezoek geweest. In een brief aan de president en vicepresident vraagt het traditioneel gezag dat Aboikoni en zijn naaste medewerkers, onder wie kapiteins, worden uitgenodigd.

De enige reden die bedacht kan worden waarom de kennismaking (nog) niet heeft plaatsgevonden, is dat van Aboikoni wordt aangenomen dat hij NDP-georiënteerd is. Een slepende ruzie tussen drie kampen, waaronder dat van hem over het bekleden van de belangrijke post van granman is door toenmalig president Bouterse beslecht in het voordeel van Aboikoni.

in gesprek met de Ware Tijd ontkent minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport dat ze bewust het traditioneel gezag van Boven-Suriname omzeilt. Een enige tijd geleden ingezette kennismakingsronde met gezagsdragers van het binnenland is nog niet afgerond, zegt ze. Haar veel- of weinigzeggende uitspraak "wanneer het zover is zal het gebeuren", zegt voldoende.

Vicepresident Ronnie Brunswijk was kort na het aanvaarden van zijn ambt op bezoek in een dorp in Boven-Suriname dat onder gezag van Aboikoni staat. Het bezoek was officieel niet aangekondigd en Brunswijk heeft niet de moeite genomen om de drie kilometer verder gelegen residentie van de granman te bezoeken of hem een beleefdheidsbezoek te brengen. Dit kan een teken aan de wand zijn dat er meer speelt dan de "drukke werkzaamheden" waar politici zich vaak achter verschuilen.

Overigens, het ongenoegen van het gezag in het gebied geldt ook voor districtscommissaris Ndepe Dinge die sinds zijn aantreden ruim zes maanden geleden geen kennis is gaan maken met de traditionele gezagsdragers en de dorpelingen, officieel "zijn volk". Het traditioneel gezag spreekt in zijn algemeen ongenoegen van ondermijning en een "onprettige situatie" en vraagt zich terecht af of de centrale overheid met haar wil samenwerken of dat het gezag het maar zelf moet uitzoeken.

In elk geval de president, vicepresident, minister van ROS en de districtscommissaris mogen het ongenoegen niet negeren. Met terzijde stelling van mogelijke politieke gevoeligheden moeten ze werken aan een goede relatie met allen met wie ze moeten samenwerken. Als zij die grootheid niet kunnen opbrengen zullen de Surinaamse broeders en zusters in het gebied het slachtoffer worden.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait