Yellow Birds basketbalkampioen

Gepubliceerd op:

Bron: De West

Lees voor mij
Ordinaire vechtpartijen ontsieren avond

 

Yellow Birds is gisteravond de nieuwe mannen basketbal-kampioen van Suriname geworden. De ploeg uit Zorg en Hoop slaagde erin om de zwaarbevochten zege te halen in de allesbeslissende game 5 van de finaleserie tegen SCVU. Het werd 59-55 na een 31-29 ruststand voor de latere kampioen.

De overwinning van gisteravond en het uiteindelijke kampioenschap gingen echter niet van een leien dakje.

SCVU kwam gisteravond na de spelhervatting goed terug en leidde op een gegeven moment met 50-43 nadat Yellow Birds de derde fase met een 45-43 score had afgesloten.

Bij de Gele Vogels was Dancell Leter, die zijn eerste titel met Yellow Birds won, echter niet te stoppen. Hij benutte zijn toegekende vrije worpen feilloos en had ook een cruciale three-pointer. Behalve dat Yellow Birds deze achterstand in de beslissende wedstrijd wist weg te werken, toonde de ploeg ook een sterk wil door ook een 1-2 achterstand in deze best-of-five finaleserie om te zetten in een uiteindelijke 3-2 zege.

Volgens kampioenscoach Marciano Zalman kon de zege echter beide kanten op kon. Volgens hem is de partij beslist in de laatste halve minuut. Zalman, die de zege vooral opdroeg aan zijn vader Marinus Zalman, Yellow Birds’ geestesvader Orlando Renfurm en ex-speler Mike Renfurm, zei dat zijn ploeg  game 3 met grote cijfers (87-44) heeft verloren, maar zich de beste heeft getoond in game 4 en game 5. Hij spreekt van een sensationele beslissingswedstrijd. “De hele serie en de finale was goed, maar ons team had meer de wil om te winnen,” aldus de trainer.

Volgens Zalman was het gisteren de dag van Yellow Birds. Yellow Birds heeft karakter getoond door sterk terug te komen van een achterstand, wat tijdens de algemene ronde ook vaker het geval is geweest. Behalve in de finaleserie tegen SCVU, is de ploeg ook in de halve finaleserie tegen De Schakel teruggekomen van een 0-2 achterstand. Vorig jaar verloor Yellow Birds de finaleserie met 2-3 van De Schakel.

Zalman: “Belangrijk was dat we niet in paniek moeten raken bij een achterstand. De jongens hebben echt getoond dat ze de titel waard zijn”. Hij merkt ook nog op dat zowel zijn spelers als de spelers van de tegenpartij vermoeid waren.

Echter kwam Yellow Birds iets beter voor de dag wat zich vertaald heeft in de overwinning. Deze overwinning werd tot in de late uurtjes gevierd in de thuisbasis “Het Nest” aan de Johan Bode-gravenlaan op Zorg en Hoop. Voor de Gele Vogels is het de eerste titel sedert 2009. Daarvoor pakte de ploeg ook in 2008, 2006 en 2005 het kampioenschap. In 2005 maakte Yellow Birds een einde aan de heerschappij van CLD, dat van 2000 tot 2005 vijf titels had gewonnen. In 2007 stonden de twee ploeg tegenover elkaar, maar de finaleserie werd bij een 2-2 stand afgebroken vanwege een incident in de beslissende game 5. De bond besloot dat er voor dat jaar geen kampioen was.

Voor de Gele Vogels heeft de titel in de mannen hoofdklasse extra glans. Niet alleen omdat de ploeg eerder kampioen werd bij de vrouwen en de jongens U-19, maar vooral vanwege het feit dat deze omni sportvereniging dit jaar 55 jaar bestaat.

Coach Lesly Danradj van De Schakel weet de nederlaag aan de verdediging van zijn ploeg. “Maar er moet een winnaar zijn”, hield hij het kort.

Oscar Patterson van SCVU neemt de symmbolische cheque in ontvangst uit handen van Conrad Issa. SCVU werd semi-kampioen. (Foto: Regillio Derby)

De avond werd net na de partij ontsierd door een ordinaire vechtpartij tussen spelers en supporters, waarbij een supporter, vermoedelijk speler van De Schakel een barstwond boven zijn oog opliep. De situatie was onoverzichtelijk aangezien er opgegeven moment van alle kanten op elkaar ingetrapt en geslagen werd. De vechtersbazen gingen ook buiten de sporthal met elkaar op de vuist.

Kampioenen heren VANAF 1995

1995 SCVU

1996 SCVU

1997 SCVU

1998 SCVU                          CLD semi-kampioen                        3-0

1999 De Schakel                CLD semi-kampioen                        3-2

2000 CLD                              SCVU semi-kampioen                    3-1

2001 CLD                              SNL semi-kampioen                        3-1

2002 CLD                              SNL semi-kampioen                        3-1

2003 CLD                              Yellow Birds semi-kampioen       3-1

2004 CLD                              Dorenas semi-kampioen              3-2

2005 Yellow Birds             CLD semi-kampioen                        3-1

2006 Yellow Birds             CLD semi-kampioen                        3-2

2007 Finaleserie                Yellow Birds-CLD (afgebroken)  2-2

2008 Yellow Birds             De Schakel semi-kampioen         3-0

2009 Yellow Birds             SCVU semi-kampioen                    3-0

2010 SCVU                          Yellow Birds semi-kampioen    3-1

2011 SCVU                          De Schakel semi-kampioen     3-1

2012 SCVU                          Yellow Birds semi-kampioen    3-2

2013 SCVU                          De Schakel semi-kampioen     3-0

2014 SCVU                          CLD semi-kampioen                   3-1

2015 De Arend                  CLD semi-kampioen                        3-2

2016 SCVU                          De Arend semi-kampioen            3-2

2017 De Schakel                Yellow Birds semi-kampioen       3-2

2018 Yellow Birds             SCVU semi-kampioen                    3-2

door Ivan Summerville en Roy Bruce

 

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait