Het jaar van de os wordt een jaar om obstakels weg te nemen, zowel voor land en volk, zegt president Chan Santokhi in zijn toespraak in verband met Chinees Nieuwjaar. Ook gaf hij mee dat Suriname zich vasthoudt aan de ‘One China Policy’. Chinees Nieuwjaar, wat ook bekend staat als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste feestdag van de Chinezen. Waar de Chinezen gewend zijn elk jaar terug te reizen naar huis om dit feest met familieleden te vieren, worden zij dit jaar geconfronteerd met beperkingen.
Ook hier in Suriname, waar men gewend is dit gezamenlijk groots te vieren met de samenleving, wordt men geconfronteerd met beperkingen. “De COVID-19-pandemie raakt ons allemaal,” zegt de president. Want waar we te kampen hebben met een financiële crisis, kregen we in 2020 de COVID-19-pandemie over ons heen, geeft hij aan. Als samenleving heeft men minder kunnen verdienen, dierbaren verloren, zaken moeten sluiten en banen verloren.
De os staat ook bekend als een geboren leider en een harde werker. Deze eigenschappen komen me zeer bekend voor. Het zijn de eigenschappen die deze regering meer dan ooit nodig heeft om Suriname uit zijn malaise te halen. En niet alleen de regering, maar in iedere Surinamer zit er een geboren leider en een harde werker. Daarom gaan we samen, vol moed en motivatie dit nieuwe jaar in. Want ondanks de huidige COVID-19-pandemie, zien de vooruitzichten van het land er goed uit, zegt hij.
De eerste Chinezen arriveerden op 20 oktober 1853 in Suriname, tien jaar vóór de afschaffing van de slavernij. Dus ook zij worden gezien als dya dya Surinamers net als ik en net als u, zegt de president. De Chinezen spelen niet alleen een grote rol in sociaaleconomische ontwikkeling, maar ook in de opbouw van de harmonieuze multiculturele samenleving in Suriname.
En net als van de andere bevolkingsgroepen, geniet men ook van de Chinese cultuur, het eten en hun vriendschap. Met de Volksrepubliek China heeft Suriname dan ook een historische band en een lange vriendschap, die heeft geleid tot goede bilaterale samenwerkingen. Suriname houdt daarom vast aan de ‘One China Policy’.
Door de jaren heen is op verschillende gebieden samengewerkt, waaronder de agrarische sector, infrastructuur, veiligheid, defensie, training en capaciteitsversterking, gemeenschapsontwikkeling, financiën, cultuur en handel. Vanuit wederzijds belang en wederzijds respect draagt de Volksrepubliek China op verschillende manieren bij aan de nationale ontwikkeling van het land. En ook in de toekomst zal deze hechte band blijven voortbestaan.
De president spreekt dan ook de wens uit, dat wij allen samen deze pandemie verslaan. En zodoende samen de eigenschappen van de os inzetten in het belang van vrede, rechtvaardigheid, ontwikkeling, welvaart en welzijn van het volk en geliefde natie.