PARAMARIBO - De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) is voorstander van een gefaseerde uitdieping van de Surinamerivier. Na inzage te hebben gehad in de ‘scope of work’ van het baggerproject waarvoor het ministerie van Openbare Werken een aanbesteding heeft gehouden, komt de bedrijvenorganisatie tot de conclusie dat een gefaseerde aanpak een goede eerste stap is.
Hoewel de VSB niet betrokken is geweest bij de voorbereiding van de aanbesteding, weet ze dat het baggerproject is opgedeeld in twee fasen. Het belangrijkste doel is het uitdiepen en verbreden van het navigatiekanaal over dertig kilometer in de monding van de rivier tot Braamspunt tot een diepte van 4,5 meter. Het tweede deel houdt in het onderhouden van de verplichte baggerniveaus langs de vaargeul over een lengte van 68 kilometer over een periode van twee jaar.
Daarnaast is het streven er voor een verdere verdieping van de vaargeul inclusief onderhoud. Over deze fase is er in het plan geen verdere informatie gegeven. Afgaand op de huidige economische situatie, waarbij er een afname is van de ladingvolumes en er beperkingen zijn voor het scheepvaartverkeer, is de VSB voorstander van een project dat de bestaande import- en exportvolumes op een kostenefficiënte manier kan ondersteunen.
Rederijen hebben vaker geroepen dat zij meer diepgang nodig hebben voor een maximale belading van de schepen. Met de huidige diepgang is een efficiënte belading en inzet van hun schepen zeer moeilijk. Ladingen, voor zowel export als import, kunnen niet regelmatig worden vervoerd. Dit resulteert in langere wachttijden in de transithavens met verhoogde kosten. De verwachting is dat rederijen met een verbeterde diepgang het aanbod van import- en exportladingen efficiënter kunnen transporteren met schepen die op de Surinaamse route worden ingezet.
De regering zal nog wat aandacht moeten besteden aan de 'dredging fee'. VSB-voorzitter Bryan Renten verduidelijkt tegenover de Ware Tijd dat de regering van plan is aan rederijen en andere belanghebbenden een financiële bijdrage te vragen voor het baggeren van de rivier en het onderhouden daarvan. "Die fee mag niet onnodig hoog zijn omdat het zal doorwerken in de prijzen van consumentengoederen. Zeker als het gaat om exportgoederen. Als de bijdrage hoog is zullen wij ons weer uit de markt prijzen", zegt Renten.
De bedrijvenorganisatie is zich bewust van de recente ontwikkelingen in de offshore olie-industrie en de behoefte van deze sector voor meer diepgang. Zij ondersteunt dan ook de gefaseerde aanpak waarbij het algemeen economisch belang voorop wordt gesteld. De eerste fase van het baggerproject dat twee jaar in beslag zal nemen, zal voor de maritieme autoriteiten een periode zijn om bagger- kennis op te doen zodat de volgende fase kan worden afgestemd op de nieuwe economische ontwikkelingen voor de volgende drie tot vijf jaar.
Renten: "Het gefaseerd uitdiepen van de Surinamerivier, zoals het is beschreven in de huidige aanbesteding, maakt economische ontwikkeling mogelijk en voorkomt hoge investeringen in projecten die nu nog niet nodig zijn. Met de nodige aanpassingen die moeten worden gedaan wordt ook ingespeeld op de komende ontwikkelingen."
De VSB heeft kennis genomen van de trend waarbij de beperkte diepgang wordt aangegeven door dienstverleners aan de offshore industrie om Surinaamse havens niet te gebruiken. Erop wordt gewezen dat er genoeg voorbeelden zijn in de wereld waar er wordt gewerkt met gelijksoortige diepgangcondities, zoals in buurland Guyana.
Het is belangrijk voor deze industrie dat de vaargeul goed wordt onderhouden en met een eerste fase verdieping tot 4,5 meter hieraan wordt voldaan. Het algemeen belang van Suriname moet voorop worden gesteld. Het is noodzakelijk dat er voldoende mogelijkheden voor lokale bedrijven worden gecreëerd bij de offshore olie-industrie in de toekomst.